Soldat blev symbol för försoning i Korea

Kim Shin Jo var för 40 år sedan en nordkoreansk kommandosoldat med uppdrag att mörda den sydkoreanske presidenten. I dag är han en vänlig och uppskattad pastor. I Sydkoreas betraktas han som en symbol för försoning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 69-årige Kim Shin Jo berättar för CNN att han i januari 1968 tillsammans med 30 andra nordkoreanska soldater tog sig över gränsen till Sydkorea.

Uppdraget var att mörda dåvarande presidenten i Sydkorea, Park Chung Hee. Han berättar hur han, precis som de övriga soldaterna, såg Sydkorea som en amerikansk koloni, vars ledare måste störtas.

Soldaterna upptäcktes och hamnade i en eldstrid med sydkoreansk polis.

Kim och en nordkoreansk soldat till överlevde. Kim tillfångatogs av polis, medan den andre soldaten kunde fly tillbaka över gränsen till Nordkorea.

Kim Shin Jo förhördes i flera månader. Han satt fängslad, men säger i dag att han möttes av kärlek och omsorg. Det sydkoreanska folket visade mig sympati och förlåtelse, säger han.

Kim släpptes eftersom det inte gick att visa att han avlossat några skott under eldstriden med de sydkoreanska poliserna.

I dag vittnar han om hur denna händelse gav honom en levande tro.

- Där i fångenskapen hos sydkoreanerna 1968 förändrades mitt liv, jag blev född på nytt, säger han.