”SSPX skyddar präster som begått sexuella övergrepp”

Den kontroversiella katolska utbrytargruppen SSPX har tillåtit präster att fortsätta jobba med barn, trots att de begått sexuella övergrepp. Det avslöjas av Uppdrag granskning i SVT.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

SSPX beskrivs som en strikt konservativ utbrytargrupp ur katolska kyrkan och har omkring en halv miljon anhängare.

Rörelsen blev internationellt känd efter att dess ledare Richard Williamson i en intervju 2009 förnekat Förintelsen och att sex miljoner judar dödades under andra världskriget.

– Jag tror inte på att det fanns några gaskamrar, sa Williamson då.

Skakade om kyrkan

Uttalandet skakade om katolska kyrkan som var i färd med att häva bannlysningen kring organisationen. Dåvarande påven Benedikt XVI tvingades till sist att ta avstånd från uttalandena, även om bannlysningen trots detta hävdes.

De senaste åren har allt tätare förhandlingar förts, och påven Franciskus vill välkomna organisationen in i värmen igen.

Den dåvarande ledaren Richard Williamson har dock lämnat SSPX, och leder nu utbrytargruppen "SSPX – La Resistance" som betyder motstånd på svenska.

Denna rörelse har fått spridning till ett 20-tal platser och beskrivs som ännu mer traditionalistisk än SSPX.

Begått övergrepp

Såväl inom SSPX som inom "La Resistance" finns präster som tidigare begått övergrepp mot barn. Det visar SVT:s efterforskningar. En av de som utsatts är 37-årige Andre, som delar sin historia i programmet.

– Prästen förde sin hand längs mitt lår och tog på mitt kön. Det var den första gången det hände något så pass allvarligt och efter det hände det mer och mer frekvent. Han hade alltid samma tillvägagångssätt.

Övergreppen blev värre och pågick i över ett års tid. Andre skrev till slut ett brev till prästens överordnade och prästen flyttades till Paris. Han har även erkänt att han begått sexuella övergrepp.

Ingen polisanmälan

SSPX lovade att prästen aldrig skulle få jobba med barn och ungdomar igen, men någon polisanmälan gjordes aldrig. Han beordrades i stället att åka till ett ensligt beläget kloster i franska alperna.

Men för tolv år sedan upptäckte Andre att samma präst skulle leda ett scoutläger för barn.

– Jag trodde att han hade varit borta i flera år och när jag såg flyern så blev jag jättearg.

Det fick honom att anmäla prästen till Vatikanen, som också utredde Andres anmälan.

– Jag skrev ett brev, samlade ihop material som jag skickade till Vatikanen. För att klaga, för att säga att se här. Jag ville att prästen skulle ställas för en kanonisk rättegång och att de skulle bli varse det skamliga sättet som SSPX behandlat det här fallet.

Fortsatte inom "La Resistance"

SVT:s granskning visar att prästen som begått övergreppen fortsatt att arbeta inom utbrytarorganisationen SSPX – La Resistance. I en kyrka i franska Bordeaux hittar filmteamet prästen. Han vill dock inte svara på några frågor och filmteamet blir kvarhållna av församlingsmedlemmar som tillkallar polis.

Andre är än i dag kritisk till hur SSPX hanterade hans fall – och menar att sällskapet skyddar präster som begått övergrepp.

– Hade SSPX tagit tag i detta och hanterat detta korrekt från början, så hade förmodligen ingenting hänt mig. Det är ett monumentalt misslyckande, säger han.

SSPX

SSPX står för "Prästbrödraskapet St. Pius den 10:e"

Sällskapet grundades av dåvarande ärkebiskopen Marcel Lefebvre 1970 för att utbilda präster.

Detta var ett svar på vad Lefebvre ansåg var felaktigheter i kyrkan som följt av Andra Vatikankonciliet.

1988 vigdes fyra biskoper utan tillstånd från påven.

Efter detta exkommunicerades fem biskopar.

Exkommunikationen – eller bannlysningen – hävdes 2009.

Källa: Tidskriften Signum