Stadsmissionen i Linköping i chock efter explosion

Den massiva sprängladdning som exploderade vid ett bostadshus i Linköping drabbade även Stadsmissionen.
– Saker som stod i fönstret flög in i rummet, berättar Sanna Detlefsen, direktor på Linköpings stadsmission.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Polisens jakt efter den eller de personer som placerat en bomb utanför ett bostadshus i Linköping pågår för fullt. Totalt skadades ett 20-tal personer lindrigt och de flesta hade på lördagen fått lämna sjukhuset.

Trodde inte sina öron

Strax intill bostadshuset ligger Stadsmissionen i Linköping. Här blev man översköld av glassplitter när tryckvågen kom. Sanna Detlefsen som leder verksamheten var själv inte på plats i den drabbade lokalen. När hon fick det första samtalet trodde hon inte sina öron.

– När jag fick veta att det smällt en bomb tänkte jag att det var bildligt talat, att någon viktig person som sagt upp sig. Sedan förstod jag vad som verkligen hänt, att rutor var krossade, säger hon till Dagen.

Används för öppen verksamhet

Lokalerna används av Stadsmissionens öppna verksamhet för människor med psykisk ohälsa.

Ett tiotal personer fanns inne i byggnaden när explosionen inträffade.

– Tänk själv att sitta på kontoret en klämdag i juni, när solen skiner och allt är lugnt. Sedan smäller det plötsligt, och glasrutor splittras. Folk rusade ut på gatan och såg balkonger som rasat. Det blev väldigt starka chockreaktioner, säger hon.

Fick krishjälp

Ledningsgruppen såg snabbt till att de drabbade fick komma till en annan lokal för att få krishjälp.

– Vi jobbar ju med människor som lever i utsatta situationer och är medvetna om att sådant här existerar. Men det blir särskilt traumatiskt när man sitter i en trygg zon och plötsligt drabbas av detta, säger hon.

Till evakueringslokalen slöt även personal från Missionskyrkan upp.

– Vi är väldigt tacksamma för att vi fick hjälp med samtalsstöd därifrån. Medan vi fattade beslut såg kyrkan till att det fanns någon som kunde prata med de drabbade, säger Sanna Detlefsen.

Kyrkor höll öppet

Flera kyrkor höll under gårdagen öppet i Linköping, bland annat S:t Lars kyrka och Missionskyrkan.

– Flera kom och tände ljus och behövde prata av sig. Man tror ju inte att en sådan här sak ska kunna hända, säger Maria Linder, pastor i Missionskyrkan i Linköping.

I samma församling är även den afghanske konvertiten och söndagsskolläraren Abbas med, något som Dagen uppmärksammat tidigare. Han sitter nu i förvar i väntan på utvisning från Sverige.

– Många har tänkt på Abbas när detta hände. Att det exploderar i byggnader är vardag i det land vi utvisar människor till. Och ändå gör vi det. Det har blivit en ögonöppnare och är upprörande, säger hon.

"Oerhört fegt"

Även EFK-församlingen Johanneskyrkans lokaler har drabbats av explosionen. Ett flertal fönster krossades, men ingen människa kom till skada.

Polisen hade under lördagen ingen misstänkt för dådet, men enligt medieuppgifter rör det sig om en uppgörelse inom den kriminella mc-världen. Totalt skadades 250 lägenheter i explosionen. Statsminister Stefan Löfven har kallat händelsen oerhört feg.

– Det är fruktansvärt skrämmande att man kan göra så i ett sådant här område där människor bor, säger han.

Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat