Staffan Werme: Hoppas Elisabeth Svantesson vågar

Staffan Werme, kristen liberal och tidigare kommunalråd i Örebro, har suttit i samma kommunfullmäktige som Elisabeth Svantesson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Han tycker att hon i dag är en självklar kandidat till partiledarposten hos Moderaterna efter att Anna Kinberg Batra i dag meddelat att hon avgår.

– Jag hoppas att hon vågar. Det vore bra för Moderaterna, alliansen och för svensk politik. Det som skiljer Elisabeth Svantesson från Anna Kinberg Batra är att det känns som att Svantesson verkligen tror på de hon säger.

Staffan Werme framhåller att Svantesson – även om hon varit arbetsmarknadsminister – inte är en proffspolitiker som kommer från ungdomsförbundsbakgrund.

100412.jpg– Hon är en bra udda fågel i dagens politik på det sättet att hon har en akademisk examen och är skärpt. Hon är otroligt noggrann med en faktagrund att stå på, inte bara en tyckare.

"Klarar Sverige hennes kristna tro?"

Staffan Werme är samtidigt tveksam till om "Sverige har mångfald nog" för att klara en minister som har en kristen tro, har varit med i en konservativ kyrka, och har haft en annan syn än normen kring exempelvis abortfrågan, även om hon numera ställer sig bakom partiprogrammet.

Staxäng: Stort förtroende för henne

Lars-Arne Staxäng är moderat riksdagspolitiker sedan många år och har mött Elisabeth Svantesson på andakter och samlingar i riksdagens kristna grupp, där Svantesson innan hon blev arbetsmarknadsminister var ordförande.

Lars-Arne Staxäng.– Jag har stort förtroende för Elisabeth, och en speciell relation utifrån detta. Men jag vill i dagsläget inte rangordna eventuella kandidater, utan låta processen gå den vanliga vägen, säger han till Dagen.

"Känner sorg för Kinberg Batra"

Just nu är Lars-Arne Staxäng i Kiev i Ukraina på politiskt uppdrag, men följer självklart vad som händer på hemmaplan.

– Rent spontant känner jag sorg för Anna Kinberg Batra. Det måste vara en fruktansvärd situation hon har varit utsatt för. Men jag förstår att när hälften av förbunden inte står bakom så är det en omöjlig situation att fortsätta.

Skånberg: Elisabeth samlar människor

KD-politikern Tuve Skånberg och Elisabeth Svantesson känner varandra bland annat via kristna riksdagsgruppen där Tuve Skånberg efterträdde henne som ordförande.

Vad säger du om att Elisabeth Svantesson nämns som en tänkbar efterträdare till Anna Kinberg Batra?

– Först och främst vill jag poängtera att det inte är min sak att utse Moderaternas nya partiledare. Men jag har lärt känna Elisabeth som en mycket duglig politiker med stor integritet. Hon har en god värdegrund och hon är väl beprövad i den tidigare alliansregeringen, säger Tuve Skånberg till Dagen.

Hösten 2013 utsågs Elisabeth Svantesson till arbetsmarknadsminister, en roll som hon hade fram till regeringsskiftet hösten 2014.

Är det viktigt att hon är väl beprövad i den tidigare alliansregeringen?

– Ja, det är väldigt viktigt i en kommande alliansregering att det finns erfarenhet av regeringsarbete, svarar Tuve Skånberg.

– Elisabeth är en person som samlar människor, hon polariserar inte, säger han.

Dagen har sökt Elisabeth Svantesson direkt, men inte lyckats få kontakt.