Stanley Sjöbergs Facebooksida stängd efter Orlandoinlägg

Efter terrordådet uppmanade Stanley Sjöberg i ett Facebookinlägg homosexuella att sluta uppträda provokativt gentemot muslimer. Nu har hans Facebook-sida släckts ned.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var efter terrordådet mot gayklubben i Orlando som pastor Stanley Sjöberg lade ut ett inlägg på sin Facebooksida, en text som fått stor spridning och som uppmärksammats i Expressen. Stanley Sjöberg skriver bland annat att det finns en "pridekultur" som provocerar och som, om den fortsätter, kommer att leda till många fler våldsdåd.

– Jag är en enkel människa som har en Facebooksida och då gjorde jag en reflektion. Jag vill undvika fler liknande händelser, säger han till Dagen.

Läs mer: Kristna i USA ber för terrordådets offer

Han berättar att han fått många reaktioner på inlägget. En del har blivit provocerade och sagt att det är bra att han är gammal och snart ska dö. Samtidigt försöker han i inlägget betona att kristna måste ha en förstående attityd gentemot människor som är homosexuella.

Lägger du skulden på offren?

– Nej, det gör jag inte. Men man får ta lite ansvar inför de människor man möter. Det här var en tanke för kommande Pridefestivaler, ta det lite lugnt så att det inte händer igen. Var de fina vanliga människor som ni är. Varför ska man provocera med sin sexualitet?

Stanley Sjöberg menar att när västvärlden fått en stor muslimsk befolkning så måste länderna anpassas till det. Sådant som kan provocera extrema muslimer bör tonas ned, tycker han.

Att som kristen kritisera Koranen eller Muhammed kan också upplevas som oerhört provocerande av vissa muslimer. Ska man som kristen upphöra med sådan kritik?

– Svaret är inte enkelt. Min upplevelse är att man ska försöka vara mjuk i dialogen med islam. Jag har själv blivit provocerad att ta avstånd från Koranen och Muhammed, och blivit dömd till döden. Men jag tror att alla som jobbar med mission i relation till islam säger att man ska vara lite lågmäld, var inte skarp.

Är det inte att kapitulera för terroristerna om man slutar med Pridefestivaler eller kritik av islam på grund av rädsla för våldsdåd?

– Det är en känslig fråga. Men jag menar att vi måste anpassa oss till mångkultur när vi tagit hit flera hundratusen muslimer. Jag tror att politiker och seriösa tänkare håller med mig om att vi inte bara kan fortsätta med vår kultur, med Pridefestivaler, eller med att supa offentligt. Vi i Europa tvingas ta steg tillbaka för att visa en lite mer hänsynsfull attityd till omgivningen.

Menar du att muslimer är ett kollektivt hot?

– Det blir också fel om det uppfattas så. Det går aldrig att förenkla, de flesta muslimer vill leva som oss.

Stanley Sjöbergs Facebooksida är nu nedsläckt. Dagen har sökt Facebook för en kommentar.

Böneutrop
Kyrka och politik