Statsvetare: M vilade förr på kristen grund – allt sådant borta nu

Statsvetaren Magnus Hagevi om Hanif Balis uttalande om att avskaffa religionsfrihet: Hanif Bali glömmer att rättigheten att vara ateist är också skyddad i religionsfriheten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under Almedalsveckan sa den moderata politikern Hanif Bali att Sverige borde avskaffa lagen om religionsfrihet. Han menade att "en pingstförsamlingklarar sig gott med samma regler som en hockeyklubb".

Magnus Hagevi är professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet och har studerat politik och religion - han menar att Hanif Bali missar poängen med religionsfriheten i sin kritik.

– När det kommer sådana här förslag ser man bara ett problem och väljer att inte se vilken roll religionen spelar på andra områden. Han talar om hur vi ska behandla islamistiska organisationer och liknande. Men ett avskaffande av religionsfrihet slår mot alla religioner.

Skillnad att uttrycka åsikt och utöva religion

Att åsikts- och yttrandefriheten är ett tillräckligt skydd säger Hagevi är ett felaktigt påstående. Han menar att Hanif Bali inte tycks förstå skillnaden mellan friheten att uttrycka åsikter och att utöva en religion. Att gå på Balis linje skulle dessutom skicka en internationell signal till totalitära regimer att det är fritt fram att ytterligare inskränka religionsfriheten, menar han.

– Varför vill man avskaffa en rättighet? Hanif Bali tycks inte tycka om religion men han glömmer att rättigheten att vara ateist är också skyddad i religionsfriheten.

Något som Andreas Norlén (M) också lyfter fram:

– En central del i religionsfriheten är rätten att ha och utöva sin religion men också att slippa påtvingas den. Alla i Sverige ska även kunna utöva sin religion utan att känna sig hotade. Därför har vi till exempel föreslagit ökade resurser för skyddsåtgärder för trossamfund.

"M vilade på kristen grund - allt sådant borta nu" 

Även om Hanif Balis ståndpunkt inte delas av partiet har det enligt Magnus Hagevi skett en kraftig förskjutning i partiet i synen på religion. En utveckling han menar varit tydlig sedan slutet av 1960-talet

– När jag undersökt religion och politik har jag sett att Moderaterna gått från att vara ett statskyrkoparti till att betona en starkt materialistisk och individualistisk politik. Tidigare vilade man på kristen grund men allt sådant är borta nu. Man märker även att deras väljarkår blivit mer lågaktiv i religionsutövning.

Läs fler artiklar om Moderaterna

Alla tidigare artiklar