Statsvetare: Svenskar mer positiva till kristendom än islam

Enligt Dagens Att 51 procent av svenskarna tycker att kristna friskolor ska vara tillåtna förvånar inte statsvetaren Magnus Hagevi.
– Svenska folkets uppfattningar är mer positiva till kristendom än islam, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Magnus Hagevi sticker inte under stol med att skillnaden i resultatet mellan Dagens Sifoundersökning och Humanisternas Novusundersökning troligtvis beror på att frågeställningen i det första fallet specifikt handlar om ”kristna friskolor” medan Novusundersökning gäller ”religiösa friskolor”.

– Svenskarnas kunskap om religion är ofta dålig och en stor del av kunskapen kommer från massmedierna. De sista åren har skriverierna mycket handlar om islam och Islamiska staten, vilket också sannolikt gör att folk ofta tänker på islam när de tillfrågas om religion i allmänhet.

Åsikter i farten

Enligt Magnus Hagevi kan stödet för kristna friskolor, som syns i Sifoundersökningen, till viss del också bero på att det uttryckligen finns ett kriterium – att skolorna är kontrollerade av Skolinspektionen – i frågan.

– Det gör det lite enklare att svara positivt.

– Det finns några få frågor där vi människor har väldigt bestämda uppfattningar. Men i många andra frågor bildar vi åsikterna i farten.

Malmö sticker ut

Magnus Hagevi leder Surveyinstitutet vid Linnéuniversitetet. Sedan 2009 har han frågat svenskar hur de ser på religiösa friskolor och vid den senaste undersökningen, 2014, svarade 42 procent att de tyckte att de var ett bra förslag att förbjuda religiösa friskolor.

Efter ett flertal dödsskjutningar och misstänkta hatbrott i Malmö på senare år har staden fått ett allt sämre rykte. Dagens Sifoundersökning visar också att folk i Malmöområdet är mer negativa till kristna friskolor än befolkningen i övriga Sverige.

– Men det är ändå svårt att säga om det är något typisk för Malmöbor eftersom det är få av dessa i undersökningen. Kyrkligheten är generellt sett lägre i Skåne och vi vet att aktivt kristna är mer positiva till kristna förskolor, säger Magnus Hagevi.

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar