Stefan Attefall försvarar böneutrop i Sverige

Att en moské i Fittja en gång i veckan vill ha ett offentligt böneutrop har skapat debatt i Sverige. Samfundsminister Stefan Attefall (KD) menar i en intervju med Kristdemokraten att det är viktigt att värna religionsfriheten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

- Man kan personligen tycka bra eller dåligt om vissa religiösa yttringar, men Kristdemokraternas hållning är att alltid visa respekt för mänskliga fri- och rättigheter, inklusive religionsfrihet, överallt, säger Stefan Attefall till Kristdemokraten, en tidning som främst riktar sig till partimedlemmar.

I intervjun berättar han att det inte finns någon lag som reglerar vare sig böneutrop eller kyrkklockor, men att alla är fria att göra vad de vill på sin egen tomt. Men om det stör grannarna är det en ordningsfråga för polisen. Därmed ger han sitt medgivande till muslimska böneutrop, även om det inte får ske hur som helst, så att det orsakar konflikter i närområdet.

Han förklarar också att det inte går att förbjuda muslimska yttringar och bara hänvisa till den svenska kulturen, eller den svenska traditionen.  

- Vår kultur utvecklas hela tiden, och det kommer nya influenser. Men självklart är det kristna kulturarv som präglat Sverige i över tusen år det starkaste. Och så ska det givetvis vara i fortsättningen också, säger Stefan Attefall.

Kristdemokraterna i Botkyrka kommun, där den berörda moskén i Fittja ligger, har motsatt sig böneutropen med argumentet att det inte är en lokal fråga, utan den borde avgöras på nationell nivå. Det är dock en åsikt som inte delas av samfundsministern, som ser böneutrop som regionala angelägenheter som människor i närheten ska besluta om. 

Lilla Erstagården