Stiftsdirektor: Ingen åsikt om Hammars Israelutspel under Pride

Fredrik Lidé, stiftsdirektor på Stockholms stift, vill inte ta avstånd från Anna Karin Hammars utspel om israeliska flaggor i Stockholms Prideparad. ”Kyrkan rymmer en åsiktsmångfald”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Som Dagen skrev i går har Anna Karin Hammar, ledamot i Svenska kyrkans läronämnd och kyrkomöteskandidat för S, hamnat i blåsväder efter en tweet där hon kritiserade den israeliska närvaron på Stockholm.

På Twitter dömde Hammar ut Tel Avivs närvaro i paraden som "pinkwashing". Under gårdagen kallade Israels ambassadör Isaac Bachman hennes uttalande för "en skam".

Kritiseras på ledarsidor

I en ledare i Svenska Dagbladet, signerad Erik Thyselius, heter det om utspelet att: "Det djupt obehagliga när Hammar hänvisar till begreppet är att hon, medvetet eller ej, ifrågasätter en hel grupps rätt att gå i Pridetåget."

Även Gefle Dagblads ledarsida har kommenterat Hammars utspel. Under rubriken "Jo, Mellanösterns gayparadis är på riktigt" tar Bawar Ismail upp de hot som riktas mot palestinska hbtq-personer. Han skriver att Hammar "genom att anklaga Israel för pinkwashing förminskar hon den verklighet som hundratusentals HBTQ-israeler delar. Är de alla bara schackpjäser i ett fult politiskt spel?"

"Kyrkan måste ta avstånd"

Svenska kyrkans officiella Twitterkonto deklarerade att "A-K Hammar ansvarar själv för innehållet i sin tweet." Men det räckte inte för alla. Humanisternas ordförande Christer Sturmark twittrade: "Ni måste givetvis ta avstånd från AKH:s tweet, inte bara säga att "hon får själv stå för den".

Kyrkan: "Vi har ingen åsikt"

Fredrik Lidé är stiftsdirektor på Stockholms stift, som står bakom ekipaget Kyrkan på Pride:

Hur ser Svenska kyrkan på en israelisk närvaro i Prideparaden?

– Det finns en mängd olika aktörer som går i paraden. Israel fanns inte med i Svenska kyrkans del och vi har ingen officiell åsikt om deras deltagande, säger han till Dagen.

– Men det är positivt att hbtq-rättigheter uppmärksammas.

Hammar kallar närvaron för "pinkwashing". Tycker Svenska kyrkan att det är "pinkwashing"?

– Inga kommentarer.

Hur ser Svenska kyrkan på Hammars uttalande?

– Jag kan säga såhär: Anna Karin Hammar är en enskild medarbetare som uttrycker sina åsikter. Jag kan konstatera att Svenska kyrkan rymmer en mångfald av åsikter.

Skulle man vara välkommen i Svenska kyrkans del av paraden med en israelisk flagga?

– Det har vi inte haft någon anledning att ta ställning till. Vi går under devisen "Störst av allt är kärleken".

Lilla Erstagården