Stor ideologisk debatt i Kristdemokraterna

Konservatism har tagit en allt större plats inom Kristdemokraterna, menar KD-profilen Magnus Jacobsson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Det pågår en strid inom Kristdemokraterna." Med de orden inledde Magnus Jacobsson, vice ordförande för KD i Västra Götalandsregionen, en debattartikel i tidningen Poletik.

Där målar han upp att inom partiet i dag finns två idétraditioner som vävs samsas; den klassiska kristdemokratin samt konservatismen. Båda dessa traditioner har vissa likheter, exempelvis synen på familj. Men det finns också en del skillnader, exempelvis när det gäller synen på migration. Just nu kämpar båda idétraditionerna om att få störst inflytande över partiets politik. Magnus Jacobsson vill själv i och med sitt debattinlägg stå upp till försvar för kristdemokratin, att gå tillbaka till rötterna.

Varför ville du starta en sådan här debatt?

– Jag har känt ett behov av att markera vad kristdemokrati är, säger Magnus Jacobsson till Dagen.

– Det jag känt och noterat är att under de senaste femton åren är det fler som blivit medlemmar och som engagerar sig i KD som säger sig vara konservativa. Och det får politiska konsekvenser. När KDU för ett tag sedan släppte ett manifest om en ny asylpolitik, var det mer inspirerat av konservativ idétradition än kristdemokratisk.

KDU:s manifest ville nästintill ta bort asylrätten, och istället basera invandringen på ett ökat kvotflyktingsystem.

– Jag ser att det pågår en sakpolitisk förändring som i min uppfattning hänger ihop med en ideologisk förändring i partiet, säger Magnus Jacobsson.

Är kristdemokratin under attack?

– Ideologin som sådan är inte under attack, den står på sina egna ben. Men KD har två ideologiska bottnar, detta påverkar också utvecklingen av politiska frågor, exempelvis migrationspolitiken.

Magnus Jacobsson säger att på 1990-talet, under Balkankriget, hade KD aldrig gått med på att stänga Öresundsbron.

– I dag gör vi det. Något har hänt i partiet.

Vad har du fått för respons på ditt utspel?

– Som vanligt när du sticker ut hakan har jag fått två olika typer av respons. Äntligen, säger vissa, tack, det du säger är något som många känner. Andra klagar och tar upp att vi har så dåliga opinionssiffror, varför börja bråka med KDU.

KDU har för övrigt gett replik på debattartikeln i Poletik, efter att ha pekats ut som exempel på den spirande konservatismen inom partiet. De känner inte igen sig i bilden av att olika idétraditioner skulle konkurrera om makten i KD.

– KDU står fast vid sina ideologiska rötter och kristdemokratiska principer, lyder svaret, med KDU-ordförande Christian Carlsson i spetsen.

De fortsätter:

– Jacobsson bekymrar sig över att få ”klassiska kristdemokrater” går in i den ideologiska strid som han målat upp, men det finns inget skäl till oro. Motståndaren är en halmdocka.

Gränskontroller en skillnad

När Magnus Jacobsson själv får ge sin syn på vad som skiljer kristdemokrati och konservatism åt, säger han:

– Jag vågar påstå att många som säger sig vara konservativa är mer tveksamma till en gemensam valuta, medan klassiska kristdemokrater är mer positiva. Konservativa är mer nationellt orienterade medan den klassiska kristdemokratin är mer internationell. Det här påverkar i hur vi ser på saker som handel, fri rörlighet och synen på om vi ska ha gränskontroller.

Vad hoppas du att resultat av debatten blir?

– För det första är det viktigt att ett idéburet parti diskuterar sina idéer, för till skillnad från andra är vi inte klassorienterade. Sedan är vi ett folkrörelseparti, stora delar av frikyrkan har varit nära oss, och jag hoppas att det ska fortsätta att vara så. De senaste tio åren har det vuxit in en ny idétradition i partiet, och det måste vi kunna prata om. Vi står på två ideologiska bottnar och vi måste vara medvetna om det.