Stor kyrkovalsdebatt i S:ta Clara

På söndag hålls en stor utfrågning inför kyrkovalet, i S:ta Clara kyrka i Stockholm, med flera toppnamn på plats. Även på andra håll i landet anordnas det debatter, oftast på lokal församlingsnivå.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vilka ska jag rösta på? När det närmar sig valtider är frågan ständigt aktuell, och med några veckor kvar till kyrkovalet är det nog en och annan som kliar sig i huvudet och funderar på hur man via sin röst ska påverka Svenska kyrkan på bästa sätt.

För den som är nyfiken finns det ett antal debatter, där man som väljare kan fördjupa sig i vad de olika nomineringsgrupperna vill.

Nationell debatt i Stockholm

På söndag hålls en stor hearing i S:ta Clara Kyrka i centrala Stockholm, dit samtliga 11 nomineringsgrupper som ställer upp nationellt, och som sitter i kyrkomötet, deltar.

Bland annat kommer Wanja Lundby Wedin (S), kyrkostyrelsens vice ordförande, vara på plats. Det här är ett gyllene tillfälle för alla som vill fånga in det stora perspektivet, hur Svenska kyrkan ska styras nationellt.

Mark Levengood leder debatt

Men för många är kyrkovalet främst en lokal angelägenhet, då varje församling eller pastorat ska utse förtroendevalda. Runt om i landet anordnas det därför lokala debatter.

Exempelvis i Nykvarn, där man nu hoppas på att valdeltagandet ska skjuta i höjden eftersom man anlitat den kända profilen Mark Levengood. Han ska hålla i en utfrågning av de lokala kandidaterna i Turinge-Taxinge församling den 14 september, tre dagar innan själva valdagen.

Vill få upp valdeltagandet

– Vi vill se om vi kan få upp valdeltagandet. Expeditionen ska vara öppen så att folk kan gå och rösta direkt efteråt, säger Lennart Ygstedt (C), ordförande för kyrkorådet i Turinge-Taxinge församling, till Länstidningen Södertälje.

– Det är svårt att uppskatta hur många åhörare som kommer, men vi hoppas givetvis på fullt hus.

På andra håll i landet kommer liknande hearingar eller debatter att hållas. Exempelvis i Trosa, Göteborg och Håbo, även där är det den lokala församlingen som bjuder in.

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar

Kyrkovalet

Stockholm. På söndag, den 27 augusti 14.00, hålls en stor kyrkovalsdebatt i S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm.

Trosa. På tisdag, den 29 augusti 19.00, är det hearing i Trosa församlingshem.

Göteborg. Söndag den 3 september är det debatt i såväl Härlanda kyrka (15.00) som Lundby församling (17.00) Dagen efter i Tjörns pastorat, 19.00 i Kyrkans Hus i Kållekärr.

Håbo. Måndagen den 11 september 18.30 blir det debatt i Håbo pastorat

Nykvarn. Torsdag den 14 september blir det debatt i församlingshemmet i Nykvarn i valet till Turinge-Taxinge församling. Debatten leds av Mark Levengood.

september är det kyrkoval

Lilla Erstagården