Stor manifestation för unga afghaner på Medborgarplatsen

Drygt 1 000 personer samlades till stöd för de afghanska ungdomarnas manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm. Göteborgs kristna råd anordnar söndag kväll en solidaritetsmanifestation och bönesamling på Järntorget i staden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I snart två veckor har de afghanska ungdomarna protesterat mot utvisningarna till deras hemland. Deltagarna på Medborgarplatsen i Stockholm bildade en mänsklig kedja framför ungdomarna, och hade vita ark prydda med röda hjärtan.

En av alla som kommit till Medborgarplatsen på lördagen för att visa sitt stöd var Frida Beckman, 41 år.

– Det känns som om man kan välja mellan att vara passiv eller visa var man står. Och när det gäller barn är det ett lätt val, säger hon.

På andra sidan torget fanns omkring hundra motdemonstranter. De skanderade slagord som "Ut med packet" och "Inga afghaner på våra gator". Men inget bråk förekom, enligt Stockholmspolisen.

Landets pingstpastorer gick nyligen ut med ett upprop för de afghanska ungdomarnas sak. Och på söndag håller alla kyrkor tillsammans bön och manifestation på Järntorget i Göteborg för samma sak.

– Vi vill visa vår solidaritet med de ensamkommande unga som riskerar att avvisas till Afghanistan, som inte kan garantera ett rättssäkert och tryggt mottagande. Unga människor som varit i vårt land ganska länge och rotat sig i språk, skola, vänner, med föreningar och kyrkor. De har byggt ett hopp här och riskerar nu att få det hoppet raserat, säger Joakim Hagerius, pastor i Saronkyrkan (EFK).

JONAS EKSTRÖMER/TT och THOMAS ÖSTERBERG

 

Debatt