Stort EU-pris till Denis Mukwege

Flerfaldige fredsprisfavoriten Denis Mukwege får årets Sacharov-pris – EU-parlamentets prisande av människorätt och tankefrihet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den kongolesiske läkaren har år efter år tillhört de mest omtalade inför utdelandet av Nobels fredspris. Även i år blev han dock förbisedd när norska Nobelkommittén i stället valde indiern Kailash Satyarthi och pakistanska Malala Yousafzai. Men Mukwege kan ändå glädja sig över det som Malala fick i fjol: EU-parlamentets Sacharovpris för tankefrihet.

– Det är en man vars kamp för att skydda kvinnor prisas enhälligt av talmanskonferensen, konstaterade talman Martin Schulz på en presskonferens i Strasbourg när Mukweges namn offentliggjordes på tisdagskvällen.

Samtidigt betonade Schulz noga att Mukweges vinst inte innebär en röst m o t de två andra nominerade kandidaterna: ukrainska proteströrelsen Euromajdan och den gripna azeriska människorättsaktivisten Leyla Yunus. I stället poängterade Schulz att Euromajdan-aktivisterna bjuds in till prisutdelningen i november och att en delegation genast ska åka till Azerbajdzjan för att stödja Yunus.

Talmanskonferensen ställde sig samtidigt enat bakom ett brev till Ryssland med oro över de åtgärder som ryska myndigheter vidtagit gentemot 2009 års pristagare, människorättsorganisationen Memorial.

Fakta:

Denis Mukwege föddes i nuvarande östra Kongo-Kinshasa 1955 och utbildade sig till läkare i Burundi.

På 1980-talet, efter att ha specialiserat sig inom gynekologi och obstetrik, blev han chefläkare på missionssjukhuset i Lemera i provinsen Syd-Kivu i hemlandet.

Under 1990-talets krig anfölls sjukhuset och han flydde med familjen till Kenya. Han återvände 1999 för att starta Panzisjukhuset i Bukavu där han sedan arbetat för att hjälpa otaliga våldtäktsoffer från kriget i området. Panzisjukhuset drivs med stöd från Läkarmissionen och PMU.

Mukwege har utsatts för mordförsök och mängder av hot, men har samtidigt prisats internationellt för sina insatser, bland annat i form av FN:s människorättspris 2008, Palmepriset 2009 och Right Livelihood-priset 2013. Flera gånger har han dessutom varit nominerad till Nobels fredspris.