Svårt för Angela Merkel att bilda regering

Trots Angela Merkels seger i söndagens tyska val har valresultatet skakat om många: invandrar­kritiska Alternativ für Deutschland blir tredje största parti och tar plats i förbundsdagen för första­ gången.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De tyska kristdemokraterna har inte gjort så dåligt ifrån sig i ett val sedan 1949. Bara 33 procent av tyskarna står nu bakom kristdemokratiska CDU/CSU.

Men Marcus Jonsson, styrelseledamot i fristående kristdemokratiska tankesmedjan Civitas och tidigare chefredaktör för tidningen Poletik, tycker inte att valet är ett misslyckande för Angela Merkel och kristdemokraterna.

– Valet har framställts i medier som om det vore ett svidande nederlag för Merkel. Hon har förvisso tappat nio procentenheter. Men om man ser till sammanhanget är det intressant att hon behåller makten, säger han.

Marcus Jonsson påminner om att de tyska kristdemokraterna har legat mellan 33 och 35 procent under de tidigare valen, med undantaget valet 2013 då CDU/CSU nådde en nivå som den tyska kristdemokratin inte varit på sedan valet 1990.

– Sett ur det perspektiv är detta resultat en rimlig nivå, säger han.

”Blir vald en fjärde gång”

Markus Jonsson pekar även på att det i ett flertal europeiska länder har blivit valförlust för sittande regeringar efter utmaningar av samma art som Tyskland haft under senare tid: bankkrisen 2008, EMU-krisen 2010, Rysslands annektering av Krim, och den stora flyktingvågen 2015.

– Länder i Europa dras fortfarande med eurokrisen. Därtill har Tyskland drabbats av dödlig terrorism. Situationer som fått andra regeringar att förlora valen.

– Men likväl sitter Merkel i tre omgångar och blir vald en fjärde, säger Marcus Jonsson.

Det var framförallt i det forna Östtyskland – där Merkel själv är född – som kristdemokraterna tappade röster.

Samtidigt stöds högerpopulistiska AFD av över en femtedel av väljarna där. AFD gick kraftigt framåt i söndagens val, och ses av många som valets stora vinnare. AFD är nu Tysklands tredje största parti med 12,6 procent. För första gången får de nu plats i parlamentet, men vilken roll de får där är fortfarande oklart.

En svår dag

Socialdemokraterna SPD gjorde sitt sämsta val under efterkrigstiden och fick stöd av 20,5 procent av väljarkåren.

– Det är en svår och bitter dag för tyska socialdemokrater, sa socialdemokraternas ledare Martin Schulz enligt tidningen The Guardian.

Schulz kommenterade också vilken uppgift han ser för socialdemokraterna framöver:

–  Vi har förstått vår uppgift – att vara en stark opposition i det här landet och att försvara demokratin mot dem som ifrågasätter och attackerar den, sa han enligt TT till partikollegor på högkvarteret i Berlin.

Kristdemokraterna och Angela Merkel får nu den svåra uppgiften att bilda regering. Antingen med den koalition som av många beskrivs som ”Jamaica-koalitionen” genom de partifärger som skulle ingå och som samtidigt är Jamaicas flagga. Kristdemokraterna skulle i så fall regera tillsammans med liberalerna FDP och De Gröna. Ett annat alternativ är en minoritetsregering ledd av Kristdemokraterna. Båda alternativen innebär en svår balansgång för Angela Merkel.

Marcus Jonsson säger att han tror att det blir den ”jamaikanska” lösningen, men att det kan ta tid att bilda regering.

Reaktionerna efter att valresultatet blev klart har varit starka på vissa håll. Tidningen Bild beskriver valresultatet som en ”politisk jordbävning”, skriver TT.

Israeliska Haaretz oroade sig redan på valdagen över att ”dussintals representanter för ett högerextremt parti som hyllar ultranationalism, främlingsfientlighet och som har ett farligt stråk av patriotism som manar Tyskland att sluta känna skuld för nazisternas brott” nu kan komma att ta plats i parlamentet.

Kan gynna EU

Här i Sverige kommenterade kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor valet på Twitter: ”Det är en solklar seger för kristdemokraterna i det tyska valet, och jag är självklart glad över det”, sa Busch Thor i en live-sändning. Hon pekade också på att både Sverige och EU gynnas av den stabilitet som Merkel kan ge Tyskland.