Svensk moské ansöker om böneutrop

För första gången i Sverige ansöker nu en islamisk förening om tillstånd för böneutrop.
Det är moskén i Fittja som vill införa utropen utomhus inför fredagsbönen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

- För oss muslimer är det viktigt med böneutropen, det är en stor del av vår kultur, säger Ismail Okur ordförande i Islamiska föreningen i Botkyrka till Sveriges televisions lokala nyheter ABC.

I dag sker böneuppropen inför varje bön i moskén. Men nu vill alltså föreningen att utropen ska ske från minareten. En vanlig vardag är det bara några tiotal som samlas till lunchbönen. Men till fredagsbönen kan det komma uppemot 1 000 personer.

- Får man inte tillstånd är det bara att acceptera: Man kan inte klaga på folk utan måste följa svenska regler. Men självklart skulle det vara bra med riktiga böneutrop, säger moskébesökaren Nusret Bucic till ABC.

När Schweiz för några veckor sedan i en folkomröstning beslutade om förbud för minareter beställde SVT en Sifoundersökning med samma fråga. 51 procent av de svarande i Stockholm tyckte att det skulle vara tillåtet, 23 procent att det skulle förbjudas och 25 procent var tveksamma.

Ansökan om böneutrop har ännu inte nått Botkyrka kommun men det är där den kommer att behandlas. Något hopp om snabb behandling finns inte eftersom det blir ett prejudicerande fall.

Lilla Erstagården