Svenska kyrkoledare hamnade i rampljuset

Antje Jackelén och Anders Arobrelius hade mycket att stå i kvällen innan påven kom till Lund.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Över hundra journalister hade samlats i AF Borgen, ett stenkast från domkyrkan i Lund, för att höra vad de två svenska kyrkoledarna hade att säga. TV-teamen radade upp sig, och när ordet väl släpptes fritt kom det frågor av alla de slag, från journalister från olika delar av världen.

De flesta är på plats för att följa händelserna dagen efter, i domkyrkan, där påven och de lutherska världsledarna tillsammans ska uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen. Men i väntan på den stora unika händelsen var många medier på hugget och frågade om den religiösa situationen i Sverige.

Både Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och Stockholms katolska biskop Anders Arborelius passade på att hylla den ekumenik som råder i vårt land.

- I det här sekulära samhället är det viktigt att kyrkorna håller ihop, sa Anders Arborelius.

Han fick visserligen lite mothugg från sin kyrkoledarkollega när han påstod att inte så många svenskar inte tror på Gud.

- Inte vad de säger i alla fall, kontrade Antje Jackelén.

Samma budskap

Den som följt detta kyrkoledarpar inför förberedelserna i Lund och Malmö blev inte så överraskad över deras budskap, att det finns mer som förenar än som splittrar samt att det är viktigt för kristna att visa enhet.

På frågan hur en så liberal och progressiv kyrka som Svenska kyrkan, kan vara så enig med den mer konservativa katolska, svarade Antje Jackelén att hon ogillade själva skalan, liberal eller konservativ. Men erkände att visst finns det skillnader, och att hon själv hade tagit upp dem med påven, exempelvis när det gäller kvinnors ledarskap. Men skillnaderna är inte så stora att de står i vägen för den strävan mot enhet som finns.

I ekumenikens anda tog också Anders Arborelius till orda och talade för de förföljda kristna runtom i världen, något som "vi i den rika världen" kanske inte alltid ser, men desto viktigare är det att visa enhet inför alla dem som förföljs.

Större än vanligt

En person som var med vid pressträffen var Magnus Aronsson, fotograf, som jobbar åt Svenska kyrkan.

- Jag har plåtat kyrkliga aktiviteter i trettio år, och har aldrig varit med om något sådant här förut, säger han om hela den uppståndelse som råder.

Och i skämtsam ton tillägger han:

- Vi får väl se om de är lika mycket kompisar i morgon. Vi får se vad som fastnar i min kamera.