Svenska kyrkor vill se sanktioner mot Kongo

Våldet och dödandet i DR Kongo har gått för långt. Det är dags för EU att göra något åt saken. Det menar bland andra Equmeniakyrkan och Pingst FFS.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi är oroliga över den politiska utvecklingen. Vi ser att landet är på väg in i en kritisk situation, flera har blivit dödade i demonstrationer och det är dags för EU att bemöta detta tydligt. Därmed efterfrågar vi sanktioner.

Det säger Maria Bard, Kongoexpert på Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, som är en av de organisationer som nu tydligt vill sätta press på EU angående situationen i DR Kongo.

– Vi vill skicka med vårt budskap till Margot Wallström, till EU:s ministermöte på måndag där situationen i DR Kongo kommer att diskuteras. Hon bör få veta att hon har kyrkorna med sig, säger hon.

Förutom PMU är det Diakonia, Pingst FFS och Equmeniakyrkan som står bakom det gemensamma initiativet som drivs via nätverket Eurac (The European Network for Central Africa). Genom sanktioner mot landet hoppas och tror de att kränkningarna mot civilbefolkningen kan upphöra.

– Margot Wallström kommer också att föra samtal med den kände läkaren och MR-aktivisten Denis Mukwege, verksam i DR Kongo. Han är i Sverige veckan som kommer, där ett möte med den svenska utrikesministern finns med på schemat.

Följande sanktioner hoppas nätverket att EU ska införa mot landet:

· Att EU inför riktade sanktioner mot politiska och militära makthavare i Kongo som bidrar till våld, kränker mänskliga rättigheter eller stör de demokratiska processerna.

· Att EU inte erkänner ett styre där nuvarande ledning behåller makten genom att hindra demokratiska val.

· Att EU kräver att man återupprättar en icke våldsam politisk dialog i landet.

· Att EU kräver omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla politiska fångar.

· Att EU kräver oberoende utredningar av det dödliga våld som har använts mot demonstranter, och internationell insyn i dessa.

· Att EU förklarar nolltolerans mot våld mot den egna befolkningen från militär och säkerhetsstyrkor.

 

Statsministeromröstning