Svenskar blir Europachefer inom Frälsningsarmén

Eva och Johnny Kleman flyttar till internationella huvudkontoret i London.
– Vi hade gärna stannat längre för att utveckla arbetet i Sverige, men ser också de stora utmaningarna i Europa, säger Eva Kleman till Dagen på telefon från Seattle.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Labor Day i USA firas alltid första måndagen i september. Det innebär långhelg och Eva och Johnny Kleman har rest till Seattle på USA:s västkust för att leda en bibelretreat.

I fredags blev det även officiellt att paret, med start vid årsskiftet, lämnar Sverige mer permanent. Den 1 januari tillträder de nya förordnanden vid internationella högkvarteret i London. Johnny Kleman blir som Europasekreterare ansvarig för Frälsningsarméns arbete i Europa medan Eva Kleman tar över ansvaret för kvinnoarbetet i Europa.

– Europa är vår del av världen och det känns mest hemma för oss, säger Eva Kleman.

Ersatte Marie Willermark

Sommaren 2016 flyttade Eva och Johnny Kleman från Helsingfors där de hade tjänstgjort som territoriella ledare för Frälsningsarmén i Finland och Estland under drygt tre år till Stockholm för att ersätta Marie Willermark som territoriella ledare för Sverige och Lettland.

Ett drygt år senare står det nu alltså klart att de flyttar än en gång, denna gång till det internationella huvudkontoret i London.

Ska fungera som språkrör

Som territoriella ledare har Eva och Johnny Kleman stor vana av att arbeta nära varandra. Och tanken är att flytten till London inte ska ändra på detta.

– Vi kommer att fungera som språkrör gentemot den internationella ledningen där vi för de europeiska territoriernas talan. De blir samtidigt ansvariga inför oss och vårt ansvar är att se till att arbetet i Europa utvecklas, förklarar Eva Kleman som kommer att ha ett speciellt ansvar för kvinnoarbetet.

– Det handlar bland annat om trafficking och våld i nära relationer.

Hur känns det att lämna era tjänster i Sverige efter 18 månader?

– Det enkla svaret är "för kort". Vi hade gärna stannat längre. Frälsningsarméns verksamhet i Sverige befinner sig i ett expansivt läge som vi gärna hade fått vara en fortsatt del av. Men vi har samtidigt fullt förtroende för att personalansvariga på huvudkontoret i London har en bra överblick, både kring behoven och hur det ser ut med ledare. Vi är också övertygade om att det här kommer att bli väldigt bra, säger Eva Kleman.

Johnny Kleman tillägger att Marianne och Clive Adams, som kommer att bli territoriella ledare för Sverige och Lettland efter nyår, har stor internationell erfarenhet och han tror att de kommer att göra ett fint arbete för Sverige och Lettland.

"Viktigt att vi fokuserar på Sverige och Lettland i höst"

För tillfället befinner sig paret Kleman alltså i Seattle – och det återstår nästan fyra månader innan de flyttar till London. Johnny Kleman poängterar att det är tid som de vill använda väl.

– Det är viktigt att vi fokuserar på Sverige och Lettland i höst. Sedan måste vi tänka och be mycket inför det nya uppdraget.

Frälsningsarméns internationella verksamhet har under årens lopp letts av två svenskar, senaste John Larsson (2002–2006) och det har tidigare också funnits andra svenskar på huvudkontoret i London.

För tillfället lyser däremot svenskarna med sin frånvaro. Men om några månader är Eva och Johnny Kleman på plats.