Sverige hjälper fängslad pastor i Nordkorea

Den svenska ambassaden i Nordkorea arbetar aktivt för att hjälpa den kanadensiska pastorn Hyeon Soo Lim, som har dömts till livstids fängelse i ett nordkoreanskt arbetsläger.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En tjänsteman vid nordkoreanska utrikesdepartementet har enligt CBN News träffat den svenska ambassadören Torkel Stiernlöf för att tala om 60-årige Hyeon Soo Lim som greps i december 2015.

– Vi vill rikta ett särskilt tack till de svenska tjänstemännen för deras fortsatta stöd och arbete tillsammans med vår regering på uppdrag av vår familj, säger Lims familj till Canadian Press.

– Vi hoppas att snart se honom hemma.

Lim är pastor i Light Korean Presbyterian Church i Mississauga, Ontario.

Han besökte Nordkorea av humanitära skäl. Men åklagare anklagade honom för att använda resan som ett svepskäl för att åka till Nordkorea och använda religionen för att störta Kim Jong-uns regim.

I januari intervjuades Hyeon Soo Lim av CNN:s Will Ripley i Nordkorea.

– Lim har hållits i ett arbetsläger. Han verkar vara den enda fången. Han har inte sett några andra fångar. Lim har raster, men arbetar åtta timmar om dagen, sex dagar i veckan med att gräva hål för plantering av äppelträd i fängelsets fruktträdgård, rapporterade Ripley.

– Det finns alltid två vakter vakar över honom. Han avtjänar ett livstidsstraff med hårt arbete. Han har ingen kontakt med omvärlden, sa Ripley.

Efter tv-intervjun har fler än 125 000 människor undertecknat ett upprop på nätet för att få Lim frigiven.

Enligt CBN News sägs det i uppropet att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Kanadas utrikesminister Stephane Dion ska arbeta för att få Lim frigiven.