SVT lurade präster under själavårdssamtal

Åtminstone fyra präster har blivit lurade i riggade själavårdssamtal om homosexualitet. Den hjälpsökande hade dold mikrofon och visade sig vara en reporter från SVT:s Uppdrag Granskning.Kyrkoherden Per Engström i Halland känner sig utsatt för övergrepp och är beredd att anmäla agerandet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I förra veckan blev Per Engström överrumplad av ett tv-team från Uppdrag Granskning när han kom ut på parkeringsplatsen efter att ha varit på ett kontraktsmöte i Morup, norr om Falkenberg. Reportern konfronterade honom med uppgifter om själavårdssamtal han haft med en person som utgav sig för att vara student. Problematiken var att han kände dragning till personer av samma kön, och ville bli av med detta.

Ville först inte säga någonting

– Med sig i handen hade tv-teamet en utskrift av själavårdssamtalet, och avslöjade att den hjälpsökande egentligen var reporter på Uppdrag Granskning, berättar Per Engström som först inte ville säga någonting.

– Men det här var inget riktigt själavårdssamtal. Det var en fejk, en lögn som de hade riggat för att sätta dit mig.

Dolda inspelningar

Under 30-45 minuter ställde reportern frågor om det går att ”bota homosexualitet” till Per Engström utifrån inspelningen under själavårdssamtalen. Liknande dolda inspelningar av själavårdsamtal har SVT den senaste tiden gjort med präster också i Skara, Västerås och Uppsala stift, enligt uppgifter till Dagen.

Reagerar mot ”lurendrejeri”

Inslaget är planerat att sändas i maj, eller i alla fall före sommaren.

Per Engström säger att han gärna skulle ha svarat på öppna frågor kring ämnet. Men han reagerar starkt mot när dolda mikrofoner och lurendrejeri används in i en själavårds- eller biktsituation, och skulle gärna få kontakt med övriga präster som blivit inspelade på samma sätt.

– Jag kan möjligtvis förstå att man gör så när man jagar brottslingar och andra som medvetet håller sig undan. Men att gå på en vanlig präst som sysslar med det vanligaste en präst gör, då har man gått för långt.

”Avarter av journalistiken”

Han påminner om när TV4:s Kalla Fakta granskade Frälsningsarmén på liknande sätt 2011, samt talar om ”avarter av journalistiken” och om ”maffiametoder”. Extremt allvarligt tycker han det är när det sekretesskyddade samtalet mellan konfidenten och Gud, med en präst närvarande, utsätts för sådant här.

– Risken är att en försiktighet smyger sig in hos oss präster som inte är naturlig. De som drabbas då är oskyldiga människor som känner att prästen kanske ställer fel frågor, eller verkar avvisande.

Bad en kort bön

Per Engström berättar att han bad en kort och enkel bön för den person som uppgav sig vara hjälpsökande.

Kan Gud bota homosexualitet?

– Om det här är ett problem för en person och han kommer för att han vill bli fri, då är det den bördan jag lägger fram för förbön. Jag lägger ingen särskild värdering i vad det är, och har ingen särskild metod för det ena eller andra. Jag tror att Gud kan hela alla.

– Det är min uppgift som präst att möta människor med olika sorters problematik. Det kan vara somatiska åkommor, skuld, beroende av alkohol – allt som kan ta makten. När en person ber om hjälp ber jag om kraft och styrka att möta det man tyngs av, och att få bli fri.

Svårt att förstå bön

Per Engström uppfattade att SVT-reportern också hade svårt att förstå hur en präst kan be för den som har en sjukdom, till exempel cancer. Men för en präst är detta vardag.

– Kan jag som präst inte syssla med detta längre då har vi problem med religionsfriheten. Faller Guds makt och helande undan så måste kyrkoledningen ta tag i detta.

Fakta:

  • Fakta: Ur Svenska kyrkans riktlinjer
  • Det är uteslutet att fördöma den homosexuella personen eller att skuldbelägga den homosexuella orienteringen.
  • Svenska kyrkan bör inte sanktionera eller driva en organiserad verksamhet i syfte att ”bota” homosexuella från deras läggning.