SVT: Vatikanen kände till Williamsons uttalanden

Nu avslöjas att Vatikanen kände till den berömda intervjun med förintelseförnekaren Richard Williamson när beslutet att häva bannlysningen av SSPX fattades - vilket tidigare förnekats.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Som Dagen skrev tidigare sänds i kväll ännu ett granskande program om katolska kyrkan och den konservativa utbrytargruppen SSPX. I "Uppdrag granskning" avslöjas att Vatikanen i själva verket kände till SVT:s intervju med förintelseförnekaren Richard Williamson, där han bland annat sa att han inte trodde att det fanns några gaskammare.

När påven tre dagar senare offentliggjorde beslutet att häva bannlysningen av SSPX väckte det enorm vrede i katolska och judiska delar av världen, men från Vatikanen har man hela tiden hävdat att man inte kände till intervjun med Richard Williamson när beslutet om den upphävda bannlysningen fattades.

Enligt Uppdrag granskning kan de nu avslöja att kunskap om Williamsons uttalanden fanns inom Vatikanen i god tid före undertecknandet av beslutet - bland annat hos en av påvens allra närmaste män, kardinalen Castrillon Hoyos.

Statsministeromröstning