”Systemfel i Katolska kyrkan bakom övergreppen”

Sydney. Avslöjandena om övergrepp inom Katolska kyrkan i Australien tyder på att det finns ett systemfel inom kyrkan. Det menar katoliken och journalisten Geraldine Doogue.
– De kunde ha gjort något om de varit öppna men i stället gjorde kyrkan allt för att dölja brotten, säger hon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Geraldine Doogue är inte bara en av Australiens mest respekterade journalister genom sina mångåriga program om religiösa frågor i både radio och tv. Hon är även känd som katolik, uppväxt inom kyrkan och dess skolor och alltjämt varmt troende. Men hennes analys är utan tvekan:

– I framtiden får en helt ny generation försöka återskapa något. Men det finns säkert ett systemfel inom kyrkan. Jag kan omöjligt tro att det är någon skillnad i till exempel Sydeuropa, missförhållandena har bara inte undersökts lika grundligt.

– Kyrkan är också hopplöst styrd av enbart män som skyddar varandra. Kvinnor har inget inflytande.

Djupgående utredning

I andra länder, som Kanada och Irland, har man försökt gräva fram katolska företrädares övergrepp mot barn, men det har aldrig skett så djupgående som i Australien. Detta sägs bero mycket på just två kvinnor:

Joanne McCarthy, själv katolik i en syskonskara på 11. Hon fick 2006 ett telefonsamtal från en man som hävdade att han och 60 andra pojkar utsatts för en sadistisk präst som barn. I sin lokaltidning Newcastle Herald, några timmars bilresa norr om Sydney, började hon skriva och fick då fler tips.

Julia Gillard, landets första kvinnliga premiärminster.

McCarthys envetna skrivande anses ha varit avgörande för att bollen av chockerande avslöjanden kom i rullning, men själv lyfter hon fram Gillard:

– Kvinnor grävde fram eländet men Gillard var nyckeln. Det var definitivt ingen tillfällighet att en kvinna till slut tog samhällets ansvar. Fram till dess rådde kompakt manligt försvar.

Tillsattes av Julia GIlliard

Gillard tillsatte 2013 en så kallad Royal Commission. Den är mycket mer än bara en utredning, närmast ett tillfälligt statligt verk med full befogenhet och goda resurser för att vända på varje sten. I höst lämnas dess slutrapport till regeringen med förslag att sen skapa barnsäkra institutioner.

Kommssionen har undersökt övergrepp mellan 1950 och 2010. Totalt har sexuella övergrepp mot barn konstaterats vid över 4 000 institutioner och även Anglikanska kyrkan och Jehovas vittnen har brännmärkts.

Men Katolska kyrkan dominerar helt listan när tusentals drabbade djupintervjuats och 2 165 fall överlämnats till polis eller annan myndighet. Statistiken som vaskats fram ur 1,2 miljoner dokument är omtumlande, bland annat att de drabbade barnen var i genomsnitt 10-11 år gamla, de flesta pojkar. Av de identifierade brottslingarna är 90 procent män, bland kvinnorna finns även nunnor, och 572 förövare är präster. Mellan 1980 och 2015 är 4 444 övergrepp vid 93 olika katolska institutioner noterade.

Joanne McCarthy berättar om män som hon träffat som levde till synes harmoniska liv med fru och barn men där smärtan inuti till sist blev för stor att bära.

”Lämnar värre sår”

Många av offren får inte bara upprättelse utan även ersättning. En stor advokatbyrå i Australien noterar att kommissionens arbete har utlöst en ren tsunami av överlevare som träder fram och ber om stöd. Men Geraldine Doogue är tveksam till om det hjälper.

– Det är naturligtvis bra att sanningen uppdagats. Men de utsatta är extremt skadade människor. Det tycks som om sexuella övergrepp i barndomen lämnar värre sår än något annat.

Liksom andra aktiva katoliker finner hon det oerhört plågsamt att nu konfronteras med hur kyrkan under hela hennes liv skyddat förövarna. Präster som ertappats förflyttades bort från anklagelserna till nya församlingar som inte visste något – och där kunde våldtäkterna fortsätta.

– Vi litade naturligtvis på prästerna vi växte upp med, säger Joanne McCarthy och tillägger med stor vrede:

– När kyrkan tvingats medge övergreppen så pratar de om beklagliga misstag och att folk misskött sig. Rent dravel, det här är inga misstag, det är allvarliga brott!

Finn Norgren