"Ta inte min son, Stefan Löfven"

Åse Henell, vd på gatutidningen Faktum, skrev en krönika som denna vecka blivit bland de mest delade på svenska internet. Den handlar om hennes egna erfarenheter av afghanska flyktingbarn.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För ett år sedan kom "M", en afghansk flyktingpojke, till familjen Henell. Då skulle han snart fylla 13 år och visste ingenting om landet han kommit till. I dag är han snart 14, pratar flytande svenska, läser läxor och spelar fotboll i det lokala laget med matcher på helgerna.

Krönikan, eller brevet som Åse Henell valt att utforma det som, har denna vecka blivit den nionde mest delade texten på Internets alla svenska sidor. Responsen har varit stor och har genererat många kommentarer, från båda sidor. Själv har hon bara fått positiva kommentarer, men är medveten om att det finns de som inte delar hennes åsikt att låta flyktingbarnen stanna.

Brevet inleds med en adressering till statsministern:

"Stefan Löfven, jag skriver det här brevet till dig för att du, och din regering, funderar på att ta min son ifrån mig."

– Jag förutsätter att jag får ett svar från honom, men förväntar mig inget annat än ett "icke-svar", ett riktigt politikersvar om att han inte kan uttala sig om det enskilda fallet, säger Åse Henell till Dagen.

– Men för mig var det självklart att skriva detta. Har du levt med ett barn dag och natt under ett år blir det ditt barn. Särskilt eftersom hans pappa inte längre är i livet och hans mamma, som lever som flykting i Iran, inte går att få kontakt med. Vi är hela hans trygghet.

"Skorna han gick i var tunga och för stora. Han kunde inte ett ord svenska eller engelska, vi fick 45 minuter på oss med tolk på telefon. Därefter fick vi klara oss med kroppsspråk och Google translate. Nu har han bott med mig, sin nya pappa, lillasyster och storasyster i ett år. Trots att han är familjehemsplacerad så är han som en son och bror i vår familj." skriver Åse Henell.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser ändå ljust på framtiden. För mig finns det inget alternativ till att han ska få vara kvar. Men de sista veckorna har det blivit jobbigare för honom och för oss. Många barn kan inte fungera normalt innan de fått det permanenta uppehållstillståndet i handen. Men vi försöker hålla honom igång så att han ska slippa tänka på det.

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar