Tacksamma svenskar applåderade sin nya kardinal

Applåder fyllde Peterskyrkan när den kardinalsklädde biskopen Anders Arborelius dök upp i mittgången för att hälsa på den blågula flaggviftande skaran.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Fler än 400 svenskar var där för att delta i konsistoriet när den svenske biskopen fick sin kardinalshatt och ring av påven Franciskus. Bland dem ledningen för Sveriges kristna råd med generalsekreteraren Karin Wiborn och ordföranden Antje Jackelén. Men också personalen från katolska domkyrkan i Stockholm, karmelitbröder och systrar och en massa medlemmar från de spridda katolska församlingarna runt om i vårt avlånga land. Reflektionen att de måste ha kastat sig över sina datorer för att beställa flygbiljetter så fort datumet för begivenheten blev känt ligger mycket nära till hands.

– Det var en fantastisk upplevelse, nästan överväldigande. Stämningen var på topp, något annat kan man inte säga. Det var mycket högtidligt men på samma gång uppsluppet. Glädje och kärlek, berättar Bitte Assarmo, chefredaktör för Katolskt Magasin som fanns med i gruppen.

Titulärkyrkan en riktig klenod

Kardinalens nya hattar har det skrivits mycket om, och kardinalsringen. Men kanske inte om den titulärkyrka som den förste svenske kardinalen fick i samband med installationen. Varje kardinal får en kyrka att vara beskyddare för och Anders Arborelius fick en riktig klenod i centrala Rom. Santa Maria degli Angeli e dei Martiri (S:ta Maria av änglarna och martyrerna) ligger bara ett stenkast från tågstationen Termini vid piazza della Repubblica. Den är ett av Michelangelos sista verk, en ombyggnation av den romerske kejsarens Diocletianus badtermer från 200-talet efter Kristus. Enligt traditionen byggdes badhuset av tusentals kristna kommenderade till tvångsarbete.

– Att Anders Arborelius blir kardinal är ett personligt erkännande av hans liv, gärning och herdeskap, säger den nära medarbetaren Fredrik Emanuelson.

– Det är en enorm gåva som binder honom på ett särskilt sätt till påven just för att han är den han är. Jag tror att påven Franciskus ser i honom en herde som han själv tycker en herde ska vara.

Inte några prinsar

I sin predikan under installationen var det mycket riktigt herdeskapet och Kristi efterföljelse som Franciskus valde att tala om. I medierapporteringen har kardinalerna här och var kallats för "prinsar" i katolska kyrkan, vilket ter sig märkligt med tanke på att katolska präster, biskopar, kardinaler och påvar inte är kallade till att regera utan till att tjäna. Och att en herde tjänar sin kyrka och dess folk var Franciskus budskap inför de fem nyutnämnda kardinalerna.

– Jesus går framför er och ber er att beslutsamt följa honom på vägen. Han har inte kallat er till att bli kyrkans "prinsar", att sitta på hans högra eller vänstra sida. Han kallar er att tjäna som han och med honom, sa påven Franciskus.

En öm gest

En glimt av påvens egna tjänande hållning, den som han ständigt och oförtrutet predikar om, fick man se under det ögonblick då den nyblivne svenske kardinalen skulle resa sig upp från sina knän efter att ha smorts av påven. Flera åskådare, bland dem Bitte Assarmo talar om det ögonblicket som något som gick rakt in i hjärtat:

– Det jag nog kommer att minnas mest är när påve Franciskus varsamt stöttade biskop Anders efter knäfallet, då han fått sin biretta, säger hon.

– Biskop Anders drabbades ju av artros tidigare i våras, och var enligt egen utsago lite orolig för hur han skulle klara att ta sig upp. Det fanns en så fin ömhet mellan dem i det ögonblicket, tycker jag.

 

Statsministeromröstning