21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Terroroffer i Egypten fick välja: konvertera till islam eller dö

Konvertera till islam eller dö. Det valet fick offren för det senaste terrordådet i Egypten göra, enligt nya uppgifter. Den koptiske prästen Shenouda Younan förväntar sig fler attacker under ramadan.

Det var i fredags som bilburna jihadister attackerade tre fordon på vägen till ett kloster i övre Egypten. 29 män, kvinnor och barn dog.

Vittnesuppgifter från de överlevande ger nu en fördjupad bild av händelseförloppet. Enligt biskop Makarios i provinsen Minya stoppades först en buss av jihadisterna, och de beordrade alla män att stiga av. De koptiska männen fick sedan göra ett val, konvertera till islam eller dö.

– De valde att dö, sa biskop Makarios i en tv-intervju.

– Vi är stolta över att dö medan vi håller fast vid vår tro.

Fick lämna smycken

Överlevande har också vittnat om att jihadisterna tvingade kvinnorna att lämna ifrån sig sina smycken. En liten pojke berättade att hans mamma gömde honom under en väska för att han skulle överleva.

En man, Safwat Bushra, såg attacken från sin bil. Han berättar för nyhetsbyrån Reuters att den polisstyrka som var stationerad vid en vägspärr i närheten reagerade långsamt. Poliserna till och med stoppade en ambulans som var på väg för att undsätta de skadade.

– Polismännen vid vägspärren är kända för att sympatisera med islamister. Eller så hatar de åtminstone kopter, sa Safwat Bushra.

Diskriminerade

Kopterna har alltid varit diskriminerade i Egypten, men den senaste tiden har pressen på dem blivit allt hårdare. Terrorgruppen IS har i en video kallat kopterna för sina favoritoffer och utsatt dem för flera förödande attacker.

På Sinaihalvön pågår strider mellan den reguljära eqyptiska armén och jihadister, och där har en rad kopter mördats enbart för att de är kristna. Alla koptiska familjer ska nu ha flytt från norra Sinai.

Fader Shenouda Younan är präst i den koptiska kyrkan i Göteborg. Han fruktar att detta inte är slutet på kopternas lidande i Egypten.

– Jag förväntar mig att det blir mer blod den närmsta tiden på grund av ramadan. Terroristerna ser sina attacker som ett offer, en möjlighet att speciellt under ramadan komma närmare Gud, säger han till Dagen.

Fördömer dåden

Landets president, Abd al-Fattah al-Sisi, har fördömt dådet och lovat att straffa de skyldiga. Samtidigt finns det bland kopter finns en vrede över att landets säkerhetsstyrkor inte skyddar dem. Shenouda Younan tror att den högsta ledningen vill stoppa attackerna och förbättra situationen för de kristna.

– Men det handlar inte bara om vad presidenten vill. Personerna som är under honom, och de som i sin tur är under dem, måste ha samma vision, säger han.

Andra klassens medborgare

Han menar att kopterna behandlas som andra klassens medborgare i Egypten. Det handlar inte bara om att de drabbas av terrorism, de diskrimineras också i vardagen. Och de har inte samma rättigheter och friheter.

Ledande muslimska lärare kan kalla kristendomen för rutten, medan den som är kristen straffas om han eller hon gör något som kan tolkas som kritik av islam. Shenouda Younan tror dock inte att alla kopter kommer att utvandra.

– Jag tror inte något land skulle vilja öppna sig och ta emot nio miljoner människor. Och för oss är Egypten inte bara ett land, det är där vi har våra heliga platser. Vi kan inte lämna det, säger han.

Jonatan Sverker

Jonatan Sverker är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar