Tina lämnade livet som häxa - blev kristen

Tina Jonsson tillbad Moder jord och tog emot människor för att spå. Sedan blev hon kristen och lämnade livet som häxa.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tina Jonsson, bor i dag i Motala och är 70 år gammal, och har tidigare varit utövande häxa.

Tina var andligt känslig redan som barn. Som tolvåring upplevde hon att hon lämnade sin egen kropp och gjorde en så kallad astralresa från hemmet i Fornåsa utanför Motala.

– Men jag kom bara till Skänninge, säger hon och skrattar.

Släkting ska ha bränts på bål

I tonåren flyttade Tina till Göteborg och intresserade sig för spådom. Hon fick tarotkort som hon började använda för att förutse sin egen framtid. Detta var ett intresse som gick i arv i hennes familj.

– Jag vet att det fanns hos mamma, mormor och mormors mor. Och en person i vår släkt ska ha blivit bränd på bål som häxa, hon var 17 år då.

Kom till Tina för att bli spådda

När Tina blev äldre började människor vända sig till henne för att bli spådda eller för att få hjälp att hitta borttappade saker. Tina tog aldrig betalt för sina tjänster.

— Jag ville ju hjälpa andra människor att må bättre, så att de skulle få ett hopp om framtiden när de mådde dåligt, säger hon.

Tillbad Moder jord

Hon började att kallade sig för häxa och intresserade sig också för olika ritualer.

— Jag dansade barfota när det var månsken och tillbad Moder jord. I början mådde jag jättebra, men mot slutet fick jag självmordstankar. Det var antagligen de onda krafterna, säger hon.

Hon berättar att hon vid ett tillfälle ville ta livet av sig. Hon bestämde sig för att gå rakt ut i trafiken utan att se sig om.

— Men det kom inga bilar. Jag tror att Gud beskyddade mig, säger hon.
 

Läs också: Dokument: Häxans återkomst - allt fler utövar och vill använda häxkonster

95167.jpg


Försattes i trans - såg varelser

Efter en skilsmässa 1993 gick hon djupare in i denna andlighet. Hon mötte en man som var schaman, och med honom gjorde hon en så kallad trumresa där man försätts i trans. Hon såg djur och varelser som skrämde henne på djupet.

Att i stället vända sig till kyrkan var dock inte ett alternativ.

— Jag tänkte på Gud, att han var skaparen av allt. Men jag hade ingen tanke på Jesus. Man pratar inte om Jesus i den här miljön.

Tina fick dock jobb på RIA, en kristen verksamhet för människor med missbruksproblem, i Motala. Nu fick hon delta i kristna andakter och hon såg att de som var kristna verkade glada och harmoniska. Hon blev nyfiken, men förstod inte hur hon skulle finna en väg som ledde henne dit.

Möte med Anita Barker förändrade livet

Den 19 mars 2011 blev hon medbjuden till ett möte med evangelisten Anita Barker i Motalas baptistkyrka. Där upplevde Tina ett verkligt möte med Jesus som förändrade inriktningen på livet. Hon bestämde sig för att bli en kristen.

Det har dock tagit lång tid för henne att också känna sig fri.

— Det har varit många attacker, men jag har fått mycket förbön. Det har hjälpt, säger hon.

"Även häxor förstår krafter i Jesus"

Det händer fortfarande att människor vänder sig till henne för att bli spådda. Då tackar hon vänligt men bestämt nej, och svarar att hon går med Gud. i dag är hon nämligen övertygad om att det är Jesus som är den verklige härskaren.

— Även de som är häxor kan förstå vilken kraft Jesus har. Jag vet en häxa som har sagt att om kristna visste hur stark bönen är så skulle de be oftare.

Tina möttes med värme när hon sökte sig till kyrkan. Men även om det inte finns någon kyrka som i dag vill bränna häxor på bål så kan attityderna variera.