Traffickingoffer riskerar avvisning till Italien

En nigeriansk kvinna hölls som sexslav i Italien. Nu vill Sverige skicka tillbaka henne dit. "Det är inhumant eftersom Italien inte lyckats skydda henne", säger Elisabeth Samuelsson på det boende där kvinnan bor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 28-åriga kvinnan lockades från Nigeria med hopp om att få jobba som frisör i Europa.

Men verkligheten visade sig vara en annan. I Italien drogs hon in i prostitution. Hon isolerades i en lägenhet och våldtogs framför ögonen på sin femåriga dotter.

Kontakter med maffian

Människohandlarna gjorde klart att de hade kontakter med maffian i Italien och skulle hitta henne även om hon försökte fly. När hon slutligen lyckades ta sig därifrån lämnade hon Italien och tog sig till Sverige, där hon också sökte asyl.

– Hon mår väldigt dåligt, och hennes dotter har blivit traumatiserad av det som hände i Italien. Hon har svåra problem med att äta, sova, leka och prata, säger Elisabeth Samuelsson som arbetar på det boende där kvinnan bor.

Ovanligt med undantag

Men Migrationsverket vill inte pröva hennes asylansökan i Sverige. Enligt Dublinförordningen ska nämligen första mottagningslandet inom EU göra den utredningen. Undantag görs mycket sällan. Även om det händer.

I januari skrev Dagen om ett liknande fall, då Migrationsdomstolen valde att låta en nigeriansk kvinna som utsatts för trafficking i flera år att få sin sak prövad i Sverige och inte i Italien.

Blankt nej

Men för 28-åringens fall blev det blankt nej. Hon ska skickas tillbaka till Italien. Därför överklagar de nu till Migrationsöverdomstolen.

– Italien har visat att de inte uppfyller de krav som internationella konventionerna ställer, och därför är det stötande ur ett humanitärt perspektiv att avvisa människor dit, säger juristen Ruth Nordström som är kvinnans ombud.

Hon hänvisar till ett dokument från den internationella migrationsorganisationen IOM.

IOM (där bland annat den svenska regeringen är medlem) påpekar att tusentals nigerianska kvinnor fallit offer för människohandel i Italien.

”Att skydda de familjer som utsätts för människohandel ligger bortom italienska myndigheters förmåga”, skriver organisationen.

”Enorma nätverk”

Ruth Nordström påpekar att människohandlarna har enorma nätverk och att de kan hitta henne om de skulle börja leta.

– Skulle hon överföras till Italien skulle hon återigen bli föremål för trafficking. Dessutom finns en hotbild mot dottern som först nu börjat kunna ta de första stegen i att normaliseras efter traumat. Även om varje omständighet i sig inte var tillräckligt allvarlig, hoppas vi att domstolen ska se att det sammantaget finns skäl för att göra undantag från Dublinreglerna, säger hon.

Stränga lagar

Och när överklagandet väl är inlämnat börjar nästa fas. Den 28-åriga kvinnan – som uppgett att hon gifts bort mot sin vilja – uppger även att hon är homosexuell. Det är också hennes asylskäl, eftersom Nigeria har stränga lagar mot homosexualitet.

– Det känns jätteviktigt att få hjälpa den här kvinnan. Det finns en överhängande hotbild mot homosexuella, där man också kan riskera fängelsestraff för sin läggning. Det är helt klart ett skyddsskäl, säger Ruth Nordström.

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Fakta: Dublin-reglerna

Gäller de människor som söker asyl i EU, Norge, Island och Schweiz.

Grundregeln är att den person som flyr till Europa ska söka skydd i det första säkra land som han eller hon kommer till.

Dock gäller vissa undantag, till exempel kring ensamkommande barn.

Böneutrop
Kyrka och politik