Trots förföljelsen – allt fler kristna i Nordkorea

De flesta kristna som avslöjas i Nordkorea avrättas eller försvinner spårlöst.Det visar en ny rapport som baseras på intervjuer med avhoppare.Samtidigt kommer uppgifter om att kristendomen växer i landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nordkorea har religionsfrihet, men bara på pappret. Den kommunistiska regimen, som leds av Kim Jong-un, ser kristendomen som ett stort hot mot stabiliteten i landet.

Riskerar fängelse eller döden

Nordkorea släpper inte in några människorättsorganisationer som kan undersöka förhållandena i landet. I Sydkorea finns dock organisationen Database Center for North Korean Human Rights (NKDB) som bygger sina rapporter på intervjuer med tusentals avhoppare.

Nyligen släpptes en rapport där bland annat situationen för de kristna beskrivs. Enligt avhopparna riskerar de som avslöjas med att praktisera sin tro på ett sätt som inte är sanktionerat av staten långa fängelsestraff eller döden.

Kyrkor som är en fasad

I huvudstaden Pyongyang finns fyra kyrkor som har offentliga gudstjänster. Allt tyder dock på att dessa bara utgör en fasad som regimen vill visa upp för omvärlden. 99 procent av de som intervjuades instämde i påståendet att det inte finns någon religionsfrihet i Nordkorea och 98 procent sa att det inte finns några religiösa gudstjänstlokaler utanför Pyongyang.

Fler och fler kommer till tro

Även om det saknas kyrkor kommer det uppgifter från Nordkorea som tyder på att fler och fler kommer till tro. Kristendomen har en lång historia i landet och både katolska och protestantiska missionärer var aktiva där före andra världskriget. Det finns kristna som för det arvet vidare. Men kristendomen sprids även på andra vägar. De många nordkoreaner som flyr till Kina möter i vissa fall kristendomen där, och när de skickas tillbaka har somliga med sig en kristen tro. Det är dock knappast något som påverkar hela befolkningen. Av de intervjuade uppgav endast en procent att de deltagit i förbjudna religiösa aktiviteter. Drygt fem procent hade dock sett sådana samlingar och drygt fyra procent hade sett en bibel i Nordkorea.

Det är inte så märkligt att människor är försiktiga eftersom straffen är så hårda. NKDB drar den slutsatsen, baserat på vittnesmålen, att endast 23 procent av de straffade kommer tillbaka. De övriga avrättas eller försvinner spårlöst. Detta öde drabbar inte bara de troende, deras familjer blir också misstänkta och kan straffas.

Sänds till läger

Enligt en rapport från Christian Solidarity Worldwide, som också baseras på berättelser från avhoppare, så sänds kristna ofta iväg till läger. Där får fångarna utföra hårt kroppsarbete samtidigt som matbristen är stor. Människor dör därför av undernäring. Vakterna utsätter fångarna för misshandel och ren tortyr, till exempel skendränkning och eltortyr. Kvinnliga fångar våldtas. Fångar kan också användas för medicinska experiment. Livet i lägren är så hårt att de flesta fångar inte kommer levande därifrån.

”Buddhism tolereras lite”

Det är dock inte bara kristna som drabbas av förföljelse, även nordkoreaner som praktiserar buddhism eller shamanism kan straffas. Regimen betraktar dock dessa religioner med visst överseende, då de ses som inhemska till skillnad från kristendomen. En avhoppad säkerhetspolis från Nordkorea säger också i rapporten:

— Buddhism tolereras lite grann. Buddhister tenderar att hålla sin religion för sig själva, medan kristendomen sprids snabbt, till skillnad från buddhismen.

Fakta:

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är världens enda kommunistiska arvrike. Det styrs sedan 2011 av Kim Jong-un, men hans döde farfar, Kim Il-sung, är fortfarande landets president.

Open Doors har 14 år i följd angett Nordkorea som det land i världen där förtrycket av kristna är svårast.