Trump gör turné till tre religionscenter

JERUSALEM. Donald Trump inleder i dag sin interreligiösa resa till muslimska, judiska och kristna center. Men både israeler och palestinier är skeptiska till hans stora planer på att mäkla fred.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Donald Trump startar i dag sin första utlandsresa som president. Som mål har han valt de symboliska hemländerna för tre stora världsreligioner – Saudiarabien, Israel och Vatikanen – och den amerikanska tidskriften Atlantic kallar resan ”Trumps abrahamitiska äventyr”.

Störst intresse väcker hans besök i Jerusalem och Betlehem där han ska träffa de israeliska och palestinska ledarna på måndag och tisdag. USA-presidenten har storstilade planer på att få till stånd en ”slutlig deal” i den snart hundraåriga konflikten.

Artig optimism

Både Mahmoud Abbas och Benjamin Netanyahu uttrycker sig artigt optimistiskt för att inte såra sin gäst – men hos folk på gatan är förväntningarna låga. Både på Saladingatan i östra Jerusalem och på Jaffagatan i västra delen av staden.

– Folk här gillar inte Trump. Den personen kan inte skapa fred med tanke på vad han säger om muslimer. Han säger bara ”fred, fred” i tv, men menar det inte, säger palestinske Amjad Abu-Rub, 23, optiker.

– Alla ledare talar om fred. Alla som hamnar i den positionen känner att de måste göra något, det är trendigt. Men det blir aldrig någonting i verkligheten, säger israeliska Ella Kalir, 56, skolledare.

Donald Trumps första destination är Saudiarabien, hem för islams heligaste platser. Där ska han på söndag inför ledare från mer än 50 muslimska länder hålla ett ”inspirerande tal” om vikten av att konfrontera radikal islamism, enligt säkerhetsrådgivaren H R McMaster.

De saudiska och övriga sunnimuslimska ledarna väntar sig att Trump ska backa upp dem kraftfullt i konfrontationen med shiamuslimska Iran. Och han vill ha deras stöd för sin plan att mäkla fred mellan israeler och palestinier.

Saudiskt förslag

Trump grundar sin fredslösning på ett 15 år gammalt saudiskt förslag om att arabvärlden ska sluta fred med Israel i utbyte mot israelisk reträtt från de ockuperade områdena och upprättandet av en palestinsk stat. Han har upprepat detta flera gånger och talar om att parterna måste göra ömsesidiga eftergifter – och manar Israel att ligga lågt med bosättningsbyggandet, en besvikelse för den israeliska högern som hoppades att den nye presidenten skulle bli en nära allierad.

Detta är bara ett av flera irritationsmoment i Trumps relationer med Israel inför besöket. Netanyahu, som tidigare sagt att Israel ”inte har någon större vän” än Trump, ville ledsaga sin gäst till Västra muren – men USA säger nej efter som Jerusalems gamla stad inte erkänns som israeliskt område.

Att Trump häromdagen också förde israeliska underrättelsehemligheter vidare till Ryssland har lagt ytterligare sordin på stämningen.

Samtidigt hoppas den palestinske presidenten Mahmoud Abbas på att Trump ska bli den som mot alla odds medverkar till upprättandet av en palestinsk stat. De båda möts i Betlehem på tisdag. Trump har ”gett palestinierna nytt hopp”, enligt Hosam Zomlot, palestinsk ambassadör i USA.

al-Sisi: En stor man

Och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi, en annan arabisk ledare som vill hålla sig väl med Trump, hyllar USA-presidenten som en ”stor man” och ”tror på honom och hans möjligheter att lösa konflikten”.

Amerikanska bedömare ser resan till Mellanöstern som full av politiska och diplomatiska fallgropar för den oberäknelige Donald Trump. Det avslutande besöket hos påve Franciskus i Vatikanen på onsdag väntas dock förlöpa utan incidenter. 

Fakta:

Trumps trostripp

Lördag: Riyad. Möte med Saudiarabiens kung Salman.

Söndag: Riyad. Tal inför ledare för mer än 50 muslimska länder.

Måndag: Jerusalem. Möte med Israels premiärminister Netanyahu och president Rivlin. Tal på Israelmuseet, besöker förintelsemuseet Yad Vashem.

Tisdag: Betlehem. Möte med den palestinske presidenten Abbas. Därefter åter till Jerusalem för besök vid Västra muren och i Gravkyrkan.

Onsdag: Vatikanen. Möte med påve Franciskus.