Trump leder stort bland vita evangelikaler

Evangelikalernas röster väger tungt i amerikanska presidentvalet. Och opinionssiffrorna visar att det väger över till Donald Trumps fördel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är den kristna amerikanska dagstidningen Christianity Today som redovisar omfattande mätningar hur landets evangelikaler planerar att rösta i valet nu på tisdag den 8 november. Donald Trump har helt klart en fördel i denna väljargrupp, men det finns avgörande skillnader beroende på hur man sorterar de röstande.

I den evangelikala gruppen i sin helt uppger 45 procent att de kommer att rösta på Donald Trump, medan 31 procent säger att de kommer att lägga sin röst på Hillary Clinton. 23 procent har antingen inte bestämt sig eller säger att de kommer att rösta på en kandidat från ett annat parti än Demokraterna.

Men väger man in etnicitet ser väljarsympatierna helt annorlunda ut. 65 procent av USA:s vita evangelikaler stödjer Trump medan blott 10 procent är beredda att rösta på Clinton. I den evangelikala grupp som omfattar asiater, latinos och medborgare med afrikanska rötter är situationen den omvända. 62 procent tänker rösta på Clinton, endast 15 procent på Trump.

Siffrorna är från opinionsinstitutet LifeWay Research.

I pastorskåren bland evangelikaler är Trump också i ledningen med 38 procent mot Clintons 9 procent. Hela 44 procent säger dock att de ännu inte har bestämt vem de ska lägga sin röst på.

Men tro inte att de båda huvudkandidaterna väckt evangelikalernas odelade kärlek. Tvärtom. Valet handlar minst lika mycket om ett ställningstagande mot den ene som för den andre.

Exempelvis säger 38 procent av de vita evangelikaler som röstar republikanskt de röstar för Trump, medan betydligt fler, 57 procent, säger att lägger sin röst på Trump i protest mot Clinton.

Bland vita evangelikaler som stöttar Clinton är motsvarande siffror 35 procent för Clinton och 59 procent mot Trump.

Ingen av kandidaterna tycks betraktas som några stora kristna föredömen. Endast 15 procent i gruppen ”pånyttfödda kristna” betraktar Donald Trump som ”genuint kristen”. Motsvarande siffra för Hillary Clinton är 13 procent, enligt siffror från Barna Group.

Här kan du läsa hela Christianity Todays redovisning av opinionsläget bland kristna amerikaner och även hitta länkar till deras källor.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar