Trump och Netanyahu träffas i februari

USA:s president Donald Trump har bjudit in Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till ett möte i Washington i februari. Israel har efter Trumps tillträde gett grönt ljus för hundratals nya bostäder i tre bosättningar i det ockuperade östra Jerusalem.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Trump och Netanyahu pratade i telefon på söndagskvällen svensk tid. Netanyahu bjöds in till ett möte i Washington i februari vars exakta datum ska sättas de närmaste dagarna.

Enligt Vita huset underströk Trump då att en fred mellan israeler och palestinier bara kan uppnås genom förhandlingar som sker direkt mellan de två parterna.

Tidigare har Trump bland annat sagt att han vill backa från det nukleära avtalet med Iran, ett avtal som Netanyahu ivrigt har fördömt. Nu enades de båda om att USA och Israel ska fortsätta ha nära konsultationer om regionala frågor, som exempelvis hot som kommer från Iran.

Nya spelregler

När reportrar frågade Trump om samtalet sa han att det var "mycket trevligt", medan Netanyahu anser att det var ett "mycket varmt" samtal.

Samtidigt har israeliska myndigheter godkänt 566 nya bostäder i bosättningar i det ockuperade östra Jerusalem.

– Spelets regler har ändrats med Donald Trumps tillträde som president. Vi behöver inte längre ha våra händer bundna som under Barack Obamas tid. Nu kan vi bygga till slut, säger Meir Turgeman, vice borgmästare och ordförande i stadens bostadsutskott.

Tonar ner

President Obama var avsevärt mer kritisk till Israels politik, och släppte i december fram en kontroversiell resolution mot Israels bosättningar i FN:s säkerhetsråd. De palestinska myndigheterna fördömer godkännandet av de 566 bostäderna som ett brott mot den resolutionen.

Trump, som ersatte Obama i fredags, har aviserat att han i en politiskt mycket känslig åtgärd ska flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, vilket både EU och FN avrått ifrån. Samtal har inletts om flytten, säger Trumps talesperson Sean Spicer, som samtidigt tycks vilja tona ner det hela.

"Vi är vid de verkligt första faserna av att ens diskutera den här frågan", meddelar han i ett uttalande.

TT-Reuters-AFP

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar