Trump överklagar domslut mot inresestopp

Donald Trump backar inte från beslutet att invånare från vissa länder ska kunna nekas inresa i USA, trots att en domare har stoppat hans presidentorder.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Trump kallar stoppet "löjligt" och justitiedepartementet har nu överklagat.

Regeringen hävdar i sitt överklagande att domslutet utgör ett omedelbart hot mot allmänheten och underkänner presidentens förmåga att värna om rikets säkerhet.

En panel med tre domare kan nu när som helst besluta att upprätthålla presidentens order eller skjuta upp den i väntan på en fullständig prövning.

Trump säger sig vara säker på att han kommer att få rätt.

– Vi kommer att vinna. För landets säkerhet kommer vi att vinna, sade han till journalister i Florida.

Själva överklagandet i sig gör inte att inresereglerna gäller igen; det gör i stället fortsatt domarens stopp.

Stora protester

På lördagen hölls flera demonstrationer i USA för och emot resereglerna.

Stora protester hölls bland annat i New York, Denver och Los Angeles. I huvudstaden Washington gick hundratals människor mot Vita huset med slagord som "Donald, Donald, kan du inte inse? Du är inte välkommen till DC!".

Även i andra städer i världen – som Manila, London och Paris – har det varit stora demonstrationer mot Trump.

Samtidigt frågar sig presidenten på Twitter "vart landet är på väg" när en domare kan stoppa ett inreseförbud och att "vem som helst, även med onda avsikter, kan komma in i USA".

"Fruktansvärt"

Han skriver också att många "dåliga och farliga människor kommer att flöda in" i USA och att domaren har fattat "ett fruktansvärt beslut".

Amerikanska domstolar har gjort olika bedömningar av presidentordern när det gäller hur den har påverkat enskilda fall. Men domaren James Robart, tillsatt av Trumps republikanske partikamrat, expresidenten George W Bush, slog i fredags fast att Trumps dekret inte är förenligt med USA:s författning. Det upphävdes då omedelbart.

Trump skrev därefter på Twitter: "Utlåtandet från den här så kallade domaren, som i grund och botten berövar landet rätten att tillämpa lagen, är löjligt och kommer att kullkastas!".

"Intressant konflikt"

Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, bedömer att fallet kan sluta i Högsta domstolen. Han tycker att det är en mycket intressant konflikt som utspelar sig nu:

– Detta är den amerikanska maktdelningsprincipen som vi ser illustreras, mellan den dömande och den exekutiva makten.

Han anar att Trumps twittrande om "den så kallade domaren" är exceptionellt.