Trump vill flytta ambassaden till Jerusalem

USA:s blivande president lovar en ny och bättre relation med Israel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Donald Trump vill flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, och därmed även erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Det bekräftade David Friedman, hans rådgivare i frågor som rör judar och Israel, till Jerusalem Post nu i veckan.

En ambassadflytt är en mycket tydlig symbolhandling, då Jerusalem är en omtvistad stad som både israeler och palestinier gör anspråk på. Det är därför USA, och de flesta andra länder, förlagt sin ambassad till kuststaden Tel Aviv.

Lovar bättre relationer

Även om Donald Trump inte är tillsatt som president än, pekar de flesta tecken på att USA kommer att lägga om sin Mellanösternpolitik.

– Vänskapsnivån mellan USA och Israel kommer att växa som aldrig förr, och relationerna kommer att bli bättre än någonsin, även jämfört med hur det varit under tidigare republikanska administrationer, säger David Friedman.

På högerkanten i israelisk politik möts valet av Donald Trump med jubel, och utbildningsminister Naftali Bennet har gått så långt som att hävda att nu är tvåstatslösningen dödförklarad, det blir helt enkelt ingen palestinsk stat.

Flytta från Washington

Än så länge är det dock för tidigt att veta hur Donald Trump kommer att agera. Men uttalandet att han planerar att flytta USA:s ambassad till Jerusalem har väckt en hel del reaktioner.

Den saudiske prinsen Turki al Faysal har redan kommit med sitt motdrag. Om USA verkligen flyttar sin ambassad till Jerusalem, kommer de 57 länderna som ingår i det muslimska samarbetsorganet OIC att flytta sina respektive ambassader från Washington.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar
Statsministeromröstning