Trumps åtgärd kan öka förtryck mot kristna

Donald Trump säger att han vill hjälpa förföljda kristna.Men nu varnas för att hans inreseförbud kan öka förtrycket.I Sverige förbereder Open Doors en bönekampanj för kristna som riskerar hämndattacker.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

USA:s nytillträdde president Donald Trump har deklarerat att han vill förändra flyktingpolitiken i grunden. Det uppmärksammade inreseförbudet, där personer från Irak, Syrien, Iran, Sudan, Libyen, Somalia och Jemen inte släpps in i landet, handlar inte bara om att försöka stänga ute eventuella terrorister. Donald Trump vill också skapa ett nytt regelverk som skulle ge förföljda religiösa minoriteter förtur. Detta skulle i praktiken utestänga muslimer medan kristna och även grupper som yazidier skulle få större möjligheter att komma till USA.

Kritisk mot Obama

Men inte ens de som dagligen arbetar för förföljda kristna jublar över kursändringen. David Curry, som är Open Doors generalsekretare i USA, var kritisk mot Obamas regering, som han menar inte tog förföljelsen på allvar. Men David Curry varnar för att Trumps politik kan ge oönskade konsekvenser.

— Det är inte bara en idé som går emot vår kristna tro, det kan också resultera i att kristna blir måltavlor i länder som plågas av muslimsk extremism, säger han i en intervju.

Att USA nu stoppar möjligheten för syriska flyktingar att komma till USA får dramatiska effekter, även för kristna.

— Vi är mycket bekymrade över alla de människor som nu påverkas av denna exekutiva order. Vi kommer att fortsätta att möta behoven hos de förföljda kristna i Irak, Syrien och i många andra länder, där många flyktingar nu, åtminstone tillfälligt, avvisas av USA, säger han i intervjun.

Peter Paulsson, som är generalsekretetare för Open Doors i Sverige, är orolig för samma utveckling. Han pekar på att de sju länder som omfattas av inreseförbudet alla ligger mycket högt på den lista som graderar förtrycket av kristna.

— När det blir såna här åtgärder så är risken stor för att det blir en reaktion mot kristna, och det i länder där kristna redan lever under en extrem förföljelse, säger han.

Bön för sju länder

Open Doors i Sverige planerar nu att lyfta fram dessa sju länder i en förbönskampanj.

— Förbön är något av det viktigaste vi kan göra, säger han.

Peter Paulsson menar att det är rätt att som organisation speciellt uppmärksamma förföljelsen av kristna.

— Men det är något helt annat när ett land ger en grupp förtur. Då spelar man ut separationskortet, något som jag tror gör att man hamnar i en återvändsgränd, säger han.

Trump får kritik av flera tunga kristna organisationer. Evangeliska världsalliansen uppmanar i ett uttalande, som inte specifikt nämner Trump, att kristna över hela världen ska välkomna flyktingar. Även biståndsorganisationen World relief är mycket kritiska och har skapat ett upprop till stöd för en generös flyktingpolitik tillsammans med bland annat Willow Creek och Operation mobilisering.

Flera kristna ledare

Det finns dock också flera kristna ledare som stödjer politiken. Jalil Dawood, som leder World Refugee Care, menar att president Obamas flyktingpolitik främjade muslimska flyktingar från Syrien framför kristna. Han har därför förståelse för omsvängningen, även om han kommer att fortsätta att arbeta med att hjälpa flyktingar.

Viktiga evangelikala ledare, som Franklin Graham, ställer sig mer helhjärtat bakom politiken, som man menar skyddar USA.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar

Omstritt inreseförbud

Trumps dekret, som utfärdades i fredags och som orsakat förvirring och ilska, innebär att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dagar, tills nya regler är på plats. För syriska flyktingar gäller inreseförbudet på obestämd tid.

Dessutom gäller inreseförbud för människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

Lilla Erstagården