Trumps inresestopp oroar EU-ledare

Europeiska ledare uttrycker stark oro över president Trumps resestopp och över hans uttalanden om EU.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

President Trumps uttalanden om EU har fått flera europeiska ledare att protestera. ”Provokationer” sa EPP-gruppens ordförande Manfred Weber för en dryg vecka sedan om Trumps politiska linje gentemot Europa och EU.

– Hans huvudbudskap är: Amerika först. Och då måste vi svara: Europa först, sa Weber i en tv-sänd intervju.

– Det är oacceptabelt för mig när en amerikansk president talar om för oss att EU inte har någon framtid, sa han och tillade att han önskade en annan approach från presidentens sida.

Högljudda protester

Och när Donald Trump nyligen tillkännagav ett inresestopp till USA för människor från sju länder med muslimsk majoritet, blev protesterna än mer högljudda. Utrikesministrarna i Tyskland och Nederländerna skrev i helgen ett gemensamt uttalande, där de säger att de kommer att ”skydda våra medborgares rättigheter” och att de också kommer att ”agera skyndsamt inom ramen för EU när det gäller de steg som måste tas”.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel utpekas bland annat i EU Observer som den som ”leder EU:s revolt mot Trumps resestopp för muslimer”. Angela Merkel hade ett 45 minuter långt samtal med Donald Trump på söndagen, enligt EU Observer.

– Hon är övertygad om inte ens den nödvändiga och bestämda kampen mot terrorism rättfärdigar att man generellt misstänkliggör människor från en viss bakgrund eller med en viss tro, säger Merkels talesperson Steffen Seibert.

Enligt en EU-talesman skall USA:s nya reserestriktioner inte drabba medborgare i unionen.

– Våra jurister står i kontakt med våra partner inom och utanför EU, och självklart kommer vi att säkerställa att inga av våra medborgare utsätts för diskriminering, säger Margaritis Schinas, talesperson för Jean-Claude Juncker, till TT.

Hur det skall gå till för exempelvis personer med dubbla medborgarskap är dock oklart. Länder vars medborgare omfattas av presidentdekretet om inresor till USA från i fredags är Iran, Irak, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar