Tusentals kvinnor på marsch för fred i Israel

JERUSALEM. Tusentals israeliska och palestinska kvinnor marscherade för fred i två veckor. De höll massmöten vid Jesu dopplats och i Jerusalem – med den kristna fredsaktivisten och Nobelpristagaren Leymah Gbowee från Liberia som hedersgäst.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Från norr till söder tågade israeliska och palestinska kvinnor för fred genom Israel och delar av Västbanken. ”Hoppets marsch” startade med en liten grupp i nordligaste Galiléen – och växte till stora manifestationer med flera tusen deltagare.

– Om du inte kan se hopp, om du inte kan se fred, då är du blind, sa Leymah Gbowee från Liberia, mottagare av Nobels fredspris 2011 och en av huvudtalarna på mötet vid Qasr al-Yahud där Johannes Döparen enligt traditionen döpte Jesus i Jordanfloden.

– Krig är enkelt, att sluta fred är svårt. Men systrar, i dag har ni skrivit historia! Ingen kan längre ignorera er maning till fred. När ni står upp starkt för vad ni tror på, är männen med gevär rädda för er, sade hon vid dopplatsen där deltagarna – judar, muslimer och kristna – förrättade gemensam bön.

Jubel mötte fredspristagaren

Mer än 3 000 kvinnor från Israel, Västbanken och Jordanien jublade när den berömda kristna aktivisten från Liberia talade. Hon deltog ett par dagar i marschen som organiserades av gruppen ”Kvinnor kämpar för fred”.

Hon blev också officiellt mottagen av Israels president Reuven Rivlin. Något som är minst sagt ovanligt när det gäller tillresta demonstranter och utomparlamentariska aktivister.

– Dina handlingar är en verklig inspiration, sa Rivlin efter mötet.

Politisk lösning

De flesta deltagarna var israeliska judar och araber, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap. Men också palestinska kvinnor från Västbanken och Jordanien deltog. De sjöng, dansade, ropade slagord och höll upp plakat med texter som ”Högern, mitten och vänstern kräver en politisk lösning”.

– Vi kan inte räkna med att männen skapar fred. Vi måste göra det själva. Vi är politiska kvinnor som manar våra ledare att sluta ett politiskt avtal. Jag är mycket stolt över att vara här, sa palestinska Fadwa Shear från Ramallah till Haaretz.

– För två år sedan var min son i armén, han kämpade i Gazakriget. Jag beslutade då att jag inte vill tvätta arméuniformer längre. Jag vill ha fred, sade israeliska Miki Rom från Tel Aviv till Washington Post.

I Israel stöds fredsrörelsen vanligen av människor på vänsterkanten, men den här kvinnliga fredsgruppen försöker nå ut till större grupper. En av talarna på mötet vid Jordanfloden var Michal Froman, religiös judisk bosättare från Tekoah på Västbanken som blev knivhuggen av en palestinier i januari i år. Hon var då gravid i tredje månaden – och tog nu med sin fyra månader unga dotter till mötet.

– Också högern kan vara en del av freden. Livet blir bättre här om vi slutar se oss själva som offer för terror eller offer för ockupationen. Vi måste komma förbi det och börja arbeta hårt, sade hon.

Kvinnomakt

Också Hind Khoury, tidigare palestinsk minister och i dag generalsekreterare i den kristna organisationen Kairos Palestina, betonade vikten av ”hårt arbete” men sa att ockupationen är det stora hindret för fred.

– Det här är kvinnomakt när den är som bäst. Men håller ni ut? Kommer ni att göra det hårda arbetet? Det 50-åriga styret över det palestinska folket från vaggan till graven kan inte fortsätta … Vi kvinnor har samlats för att säga till alla våra ledare att arbeta för en förhandlingslösning, sa hon.

Marschen avslutades i torsdags kväll med en demonstration utanför premiärminister Benjamin Netanyahus residens i Jerusalem.

Med kvinnor för fred

Leymah Gbowee, 44, är en fredsaktivist och medborgarrättskämpe från Liberia. Hon fick Nobels fredspris 2011 för att ha bidragit till att sätta stopp för det blodiga inbördeskriget i sitt hemland och för sin kamp för kvinnors rättigheter.