Tutu rasar mot nya homolagen i Uganda

Efter beslutet att kriminalisera homosexualitet i Uganda jämför Desmond Tutu situationen i landet med Nazityskland och apartheid. – I Sydafrika brukade polisen rusa i sovrum vid misstankar om att vita och svarta hade sex, säger den pensionerade ärkebiskopen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Presidenten i Uganda, Yoweri Museveni, undertecknade på måndagen en lag som innebär att homosexuella kan dömas till livstids fängelse. Förstagångsförbrytare riskerar upp till 14 års fängelse.

– Vi afrikaner försöker aldrig tvinga på våra åsikter på andra. Jag önskar bara att de (utländska intressen) kunde lämna oss i fred, sa Museveni i samband med att han godkände lagen.

Presidenten skrev under

Många västländer har skarpt kritiserat förslaget som presenterades 2009. En modifierad version, där dödsstraff hade tagits bort, röstades igenom i parlamentet i december. Därefter saknades bara president Musevenis underskrift.

USA:s president Barack Obama uppmanade honom nyligen att inte skriva under, men efter att ha läst en statlig ugandisk rapport bestämde sig Museveni trots allt för att gå vidare.

– Deras (utredarnas) enhälliga slutsats är att homosexualitet, i motsats till vad jag tidigare trodde, handlar om beteende och inte om genetiska saker. Det är inlärt och kan läras av, skrev presidenten i ett pressmeddelande inför undertecknandet.

”Fruktansvärt besked”

De internationella reaktionerna på godkännandet har varit mycket negativa. Biståndsminister Hillevi Engström (M) fördömer till exempel starkt lagen och säger till TT att det är ett ”fruktansvärt besked”.

Hon öppnar också för en omläggning av de cirka 70 miljoner kronor i bistånd som går från stat-till-stat.

– Jag vill understryka att vårt bistånd inte är villkorslöst. Svenska regeringen lyfter fram mänskliga rättigheter och hbt-personers rättigheter som en viktig del och nu ska jag noga överväga hur vi ska göra med biståndet till Uganda.

Den väckelsekristne Yoweri Museveni undertecknade nyligen även lagar mot pornografi och ”provokativ” klädsel. Det innebär till exempel att lättklädda artister inte får uppträda på tv och att enskilda internetanvändares vanor övervakas.

Fakta:

  • Fakta: Olagligt i många länder
  • Homosexualitet är olagligt på olika vis i ett 80-tal länder.
  • Det gäller i synnerhet i länder runtom i Afrika, Mellanöstern och västra Asien.
  • Fängelsestraff är vanligt och i en handfull länder kan homosexualitet ge livstid.
  • I sex länder kan dödsstraff utdömas: Iran, Jemen, Mauretanien, Nigeria, Somalia och Saudiarabien.
Lilla Erstagården