Tuve Skånberg framröstad till topplacering i Skåne

Han var nedpetad till plats åtta på KD:s riksdagslista för norra och östra Skånes valkrets. Det tillät inte nomineringsstämman som igår ändrade förutsättningarna helt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I juni vann Tuve Skånberg provvalet i Skåne till riksdagslistan. Men när nomineringskommittén gav sitt förslag till riksdagslistan för norra och östra Skånes valkrets hade en av Kristdemokraternas mest rutinerade riksdagspolitiker blivit nedprioriterad till plats åtta. Orsak? Nomineringskommittén ville åstadkomma förnyelse inom partiet. Beslutet blev uppmärksammat i media och tidningen Dagen skrev då att "i valet 2014 ser det ut att ta stopp för Tuve Skånberg, som suttit i riksdagen i 19 år."

Men när Skånes kristdemokrater under lördagen samlades till nomineringsstämma i Hörby ändrats förutsättningarna helt. Med siffrorna 50 mot 48 (2 blanka valsedlar) beslutade stämman att lyfta upp Tuve Skånberg till plats 2, direkt under partiledaren Göran Hägglund.

- Jag är tacksam för det förtroende som stämman visat när mitt namn blev upplyft till en topplacering, trots nomineringskommitténs förslag om en placering på åttonde plats, med hänvisning till behovet av förnyelse, säger Tuve Skånberg.

- Jag hoppas kunna bidra med riksdagserfarenhet och kompetens som sammanlagt 19 år i riksdagen gett, och 7 framgångsrika valrörelser. Jag vill vara en del av det team av kandidater som tillsammans ska öka väljarstödet för kristdemokraterna i Skåne.

På sin blogg skriver Tuve Skånberg att: "Göran lär med all sannolikhet bli invald i Stockholm, så hans namn på denna listan tjänar till att väcka uppmärksamhet och förtroende, och dra röster. I praktiken är alltså andraplatsen en topplacering."

 

 

 

Fakta:

Skåne län norra och östra

1. Göran Hägglund, Jönköping

2. Tuve Skånberg, Skillinge

3. Michael Anefur, Kristianstad

4. Sofia Damm, Blentarp

5. Mattias Svensson, Kristianstad

6. Anna-Karin Davidsson, Bjärred

7. Lars Thunberg, Helsingborg

8. Birgitta Södertun, Helsingborg

9. Per Einarsson, Skepparslöv

10. Jan Svensson, Kristianstad

Lilla Erstagården