Tv-debatt om dold kamera vid själavårdande samtal

Jacob Sunnliden, kommunikatör i Svenska kyrkan, och Nils Hanson, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning möttes i går kväll i SVT Debatt för att diskutera om det är okej att spela in själavårdande samtal med dold kamera.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

- Att i en sådan miljö våldföra sig genom att spela in samtal på det sättet, när det inte ens är nödvändigt, det är upprörande, på riktigt, sa Jacob Sunnliden, som förklarade att Uppdrag granskning inte hade behövt använda dold kamera för att avslöja prästernas äktenskapssyn.

- Jag kan ge dig en lista i morgon på 25 präster som gärna skulle kunna ställa upp och prata om sin äktenskapssyn.

Nils Hanson förklarade å sin sida att Uppdrag granskning använder dold kamera om missförhållandena är så pass allvarliga att de kan motivera den typen av insats.

- Vi fick uppgift om att präster i Svenska kyrkan anser att homosexualitet är en sjukdom, de hävdar dessutom att de kan bota denna sjukdom med Guds hjälp.

Han förklarade vidare att redaktionen kom fram till att dold kamera var enda sättet ett belägga uppgiften. Och trots att programmet fortfarande inte har sänts sa han att resultatet har visat att slutsatsen att använda dold kamera var motiverad.

- Du vet inte hur långt de här prästerna går i sitt så kallade botande av vår medarbetare som utger sig för att vara homosexuell, sa han med riktning mot Jacob Sunnliden, som samtidigt förklarade att det är ojust av Uppdrag granskning att utnyttja själavårdande samtal eftersom prästerna inte kan prata om samtalen och att de därför heller inte kan bemöta kritiken.

Se hela programet på SVTplay. Debatten om Uppdrag granskning börjar 19:25 in i programet.

- Skälet att vi står här är ju att präster har gått till medier och berättat om vad som har hänt, kontrade Nils Hanson.

Han ifrågasatte också varför Jacob Sunnliden gör en så stor sak av Uppdrag gransknings arbetsmetod. Han menade att det är ett "konstruerat problem" eftersom de själavårdande samtalen inte var riktiga.

Det argumentet köpte inte Jacob Sunnliden.

- I det här fallet helgar inte ändamålet medlen, sa han.