23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

TV: Flyktingdebatt mellan Julia Kronlid (SD) och Micael Grenholm

I boken ”Jesus var också flykting” är författarna skoningslösa mot Sverigedemokraterna, som beskrivs som ett fascistiskt parti. I en Dagen-debatt fick författaren Micael Grenholm möta SD-toppen Julia Kronlid öga mot öga.

Det är något av en stridsskrift, till försvar för flyktingen, och en uppmaning till kristna att stå upp för utsatta migranter. Boken ”Jesus var också flykting” har redan satt igång en debatt, och när Micael Grenholm och Julia Kronlid möttes på Dagen-redaktionen var det tydligt att de står för två helt olika synsätt.

Varnar för främlingsfienliga partier

Micael Grenholm ville lyfta ett varningens finger för att alltfler kristna är på väg att lockas in i främlingsfientliga partier, i hela Europa, men även i Sverige.

– Fortfarande är det en minoritet av kristna som är invandringskritiska, menade han.

Samtidigt varnade han kristna för att SD:s toppskikt inte är intresserade av evangeliet, utan partiet vill använda kristendomen i politiskt syfte för att bilda en ”monokulturell” stat.

Läs mer: Julia Kronlid: Jag är stolt kristen sverigedemokrat

Läs mer: Viktig men spretig bok av Swärd och Grenholm

Föga förvånande hade Julia Kronlid en annan bild. Hon menade att även kristna kan oroas över alla utmaningar som kommer med migrationen, och att det inte bara finns ett kristet synsätt på hur man bäst bör hjälpa en flykting.

– Jag respekterar Micaels åsikt, men jag hoppas också att Micael kan ha större respekt för andras åsikter hur vi ska hjälpa flyktingar, sa Julia Kronlid.

– Jag kan inte säga att jag har respekt för det Sverigedemokraterna driver, Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, löd Micael Grenholms snabba svar.

Aggressivt nationalistiska

När Julia Kronlid fick en fråga om SD:s nazistiska rötter svarade hon:

– Det som var problematiskt var att det var människor med en oacceptabel bakgrund som startade partiet.

Julia Kronlid menade också att vissa av de partiprogram som funnits tidigare skulle hon inte försvara i dag, men att de aldrig varit uttalat nazistiska eller fascistiska, snarare ”aggressivt nationalistiska”.

– Rasismen har fortsatt sig som en röd tråd genom SD:s historik, och det visar sig också i principprogrammen, var Micael Grenholms kommentar.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar