TV-program granskar SSPX och Vatikanen igen

Det är dags för ännu ett granskande program om katolska kyrkan och den konservativa utbrytargruppen SSPX.
Ikväll ställer "Uppdrag granskning" frågan hur mycket Vatikanen kände till om SVT:s intervju med förintelseförnekaren Richard Williamson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Strax efter programmets avslöjande att en av SSPX (S:t Pius X:s prästbrödraskap) biskopar var förintelseförnekare kom beskedet att bannlysningen av utbrytargruppen skulle upphävas. Ett beslut som gav eko i världen, och Vatikanen har slagit ifrån sig med att de inte kände till intervjun eller Richard Williamson åsikter. Nu ska "Uppdrag granskning" reda ut hur mycket Vatikanen egentligen visste.

Arborelius kommenterar

Anders Arborelius, Sveriges katolske biskop, har i ett pressmeddelande redan kommenterat programmet. Han skriver att "det goda som kom ut av turbulensen i våras var att vi alla fick lov att bekänna färg" och att påven krävt att Richard Williamson och SSPX "tydligt och kraftfullt tar avstånd ifrån och ber om förlåtelse för förnekandet av Förintelsen". Något de ännu inte gjort.

Biskopen skriver också att det i programmet framgår att man från Stockholm vidarebefordrat information till Vatikanen om innehållet i intervjun. "Jag vill understryka att vi rutinmässigt skickar information om kyrkliga angelägenheter till Vatikanen", skriver Anders Arborelius på Stockholms katolska stifts hemsida.

Richard Williamson och biskoparna i SSPX är inte biskopar i katolska kyrkan, eftersom utbrytargruppen inte har rätt att viga egna biskopar i den katolska kyrkans namn.Jacob Zetterman