Ulf Ekman återaktiverar stiftelse i USA

Efter att ha legat i träda i flera år har Ulf Ekman återaktiverat en stiftelse i USA med kopplingar till Livets ord. På måndag kommer saken att diskuteras på ett församlingsmöte.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I ett sms till Dagen skriver Ulf Ekman att Livets ord påbörjade processen att återfå skattefri status för Ulf Ekman Ministries i USA i mars 2013. Han meddelar att processen drog ut på tiden eftersom den första ansökan inte var korrekt ifylld. I slutet av september i fjol kom ändå beskedet att stiftelsen åter hade fått status som skattebefriad organisation.

Livets ords föreståndare Joakim Lundqvist har en lite annan beskrivning av händelseförloppet. I ett mejl som Dagen har tagit del av skriver han att Ulf Ekman, i samband med att han lämnade Livets ord bad ”att få överta namnet Ulf Ekman Ministries och fortsätta bedriva verksamhet i detta (sitt eget) namn, men då helt skilt från Livets ords arbete som han inte längre är en del av”.

Enligt Aletheia.se, som först skrev om återaktiveringen av stiftelsen, grundades Ulf Ekman Ministries Inc i USA 1990. Joakim Lundqvist konstaterar att syftet var att samla in pengar till mission och Operation Jabotinsky och han uppger att medlen har förts över till Sverige för att användas till det som pengarna samlats in till.

Tre styrelsemedlemmar

I den senaste ansökan till de amerikanska myndigheterna namnges tre styrelsemedlemmar: Ulf Ekman, Birgitta Ekman – och Robert Ekh.

Men Ulf Ekman säger att det är ett misstag att Robert Ekhs namn finns med.

”När första ansökan lämnades in 2014 satt han fortfarande i styrelsen”, skriver Ulf Ekman i ett sms till Dagen.

Han förklarar vidare att Robert Ekh lämnade styrelsen för Ulf Ekman Ministries i samband med att han lämnade alla sina andra uppdrag i Livets ord i början av 2015.

”Att namnet var kvar (på den förnyade ansökan som lämnades in i höstas, red anm) är en olyckshändelse.”

Han poängterar också att Robert Ekh inte kommer att ha något med stiftelsen att göra framöver. Dessutom säger han att stiftelsen kommer att vara fortsatt vilande.