Ulf Ekman om sitt liv i ”Min sanning”

Första mötet med Gud. Grundandet av Livets ord. Bosättare på Västbanken – och givetvis konversionen. I kväll berättar Ulf Ekman om sitt liv i SVT:s Min sanning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Pappa fick en smärre chock, svarar Ulf Ekman apropå frågan om hur hans föräldrar reagerade på att han ville läsa till präst.

Ända sedan mitten av 1980-talet har Ulf Ekman varit en av Sveriges mest omdiskuterade människor. Och i samtalet med SVT:s Anna Hedenmo spelas ett flertal gamla tv-klipp upp. Bland annat när Carola och Runar gifter sig på Livets ord, när Ulf Ekman pratar om helande med Göran Skytte och när Per-Arne Axelsson beskriver läran i Livets ord som ”fascistoid ... gömd i en teologisk dräkt”.

Carin Ahlqvist, redaktör för Min sanning, konstaterar att samtalet mellan Ulf Ekman och Anna Hedenmo, programledaren för Min sanning, ”bitvis var en kamp”.

– Ulf börjar ganska snabbt predika och vi har klippt bort en del. Samtidigt ville vi också visa på kampen mellan de båda, säger hon till Dagen.

Tror på bön om helande

Ett konkret sådant exempel börjar i klippet med Ulf Ekman och Göran Skytte. Där säger Ulf att han kan berätta om människor vars tumörer har försvunnit.

Anna Hedenmo frågar om Ulf än i dag står för att bön kan bota en cancersjuk människa.

– Ja, det gör jag absolut, svarar han varvid ett långt resonemang om helande, påstådda löften om helande och uteblivna helanden tar fart.

– Jag tror att vi får gå vidare, säger Anna Hedenmo till slut.

Ett annat exempel gäller Västbanken och de judiska bosättare som har fått hjälp av Livets ord att flytta från forna Sovjetunionen till Israel. Anna Hedenmo vill veta hur Ulf Ekman ser på det i förhållande till fredsprocessen och även där landar en del av diskussionen i huruvida Västbanken är ockuperad mark eller omtvistad mark.

Utöver teologiska och politiska ämnen handlar samtalet även om de människor som har blivit sårade av tiden i Livets ord, men även hur Ulf Ekman och hans familj har fått utstå hån och trakasserier.

Hur ser du på de kommande åren?

– Jag hoppas att de blir många ... efter det ser jag otroligt mycket fram emot att komma till himlen, avslutar han.

Min sanning sänds i SVT2 20:00 i kväll.

Lilla Erstagården