Ungdomsledare i kyrkor får anonyma brev med porr

Ungdomsledaren Isabelle fick ett anonymt brev fullt med våldsporr. Avsändaren kallade sig ”Pastorn”. ”Jag blev rädd och sov dåligt på nätterna”, berättar hon för Dagen. Och hon är inte den enda som drabbats.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vem är det som skickar brev med våldsporrbilder till anställda kristna ungdomsledare i Sverige? Polisen har inga svar, men desto fler anmälningar. Men mer om det senare.

När Isabelle var 23 år började hon jobba som ungdomsledare i en missionskyrka i en stad i södra Sverige.

Hon flyttade in i en lägenhet i staden och när hon hade jobbat två år fick hon en obehaglig överraskning i brevinkastet.

– Jag kom hem en dag och såg ett vitt kuvert. Ett tjockt kuvert som rymmer A4-papper. Det stod min adress på framsidan. På baksidan stod ’Pastorn’ som avsändarnamn, berättar hon.

Trodde kollega låg bakom

Isabelle, som vill vara anonym, tänkte att brevet kom från hennes kollega.

– Men så fort jag öppnade såg jag att brevet var fullt av urklippta porrbilder. Det var kvinnor som utsattes för grovt sexuellt våld. Sedan hade den här personen dragit pilar till bilderna och skrivit: ”det här är du, Isabelle”.

Isabelle blev förskräckt och slängde ifrån sig brevet på golvet. Hon hade hört talas om fler unga tjejer som fått sådana här brev, och insåg snabbt att hon var en i raden.

– Jag tog på mig vantar för att inte sätta fingeravtryck på brevet. Sedan ringde jag polisen och anmälde, säger hon.

 

Läs vidare: Pingst känner till ett tiotal ungdomsledare som fått "porrbreven"

 

Tittade inte på cd-skiva

Polisen bad Isabelle att öppna brevet, och då trillade också en cd-skiva ur kuvertet. Hon valde att inte titta på den, eftersom hon misstänkte att även den innehöll våldsporr.

Dessutom hade avsändaren klippt ut ord som ”Missionskyrkan” och ”Pingstkyrkan” ur tidningsrubriker och limmat dessa på pappersark.

– När jag förstod vad brevet innehöll kände jag mig kränkt och arg. Jag fattar inte vad en person får ut av att skicka sådant här. Han får ju aldrig se hur man reagerar.

– Sedan blev jag rädd också. Även om jag tänkte att det säkert är lugnt, kom jag ändå på mig själv med att kolla över axeln när jag gick på stan. Jag tog bussen hem i stället för att promenera, låste alltid dörren och sov dåligt på nätterna en period.

Fler tjejer drabbade

Efter att hon polisanmält fick hon komma på förhör. Där fick hon veta – precis som hon hade anat – att fler tjejer som jobbar inom kyrkan drabbats av samma sak. Breven har skickats under flera års tid, och brottet är rubricerat som sexuellt ofredande. Polisen har dock ingen misstänkt i nuläget.

Läs också: Fler kvinnliga ungdomsledare träder nu fram: Har också fått porrbrev

– Jag fick ett jättebra bemötande av polisen och det var väldigt skönt. Kyrkan som jag jobbade i betalade också tre samtal hos en terapeut. Det var guld värt, säger Isabelle.

Isabelle är tacksam för hjälpen och har i dag kunnat lägga händelsen bakom sig. I samband med en ungdomsledarträff i södra Sverige träffade hon fler unga tjejer som hade varit med om samma sak.

”Är inte den enda”

Hon vill berätta sin historia i Dagen för att de som fått ta emot liknande trakasserier ska förstå att de inte är ensamma.

– När jag drabbades insåg jag att det säkert finns massa yngre tjejer som också är med om detta men som inte har en aning om varför. Därför är det viktigt att vi pratar om det, så folk förstår att det här inte är riktat mot någon enskild person, säger hon.

Läs också: Polisen - "Många andra kvinnliga ungdomsledare har fått liknande brev"

 

 

Är du själv drabbad? Hör gärna av dig till Dagens reporter. Maila till joakim.lundgren@dagen.se eller ring till 08-619 24 96.
Du får givetvis vara anonym.

Sexuellt ofredande

Den som genom ord eller handlande kränker en persons sexuella integritet gör sig skyldig till brottet sexuellt ofredande.

Det kan till exempel handla om blottande eller tafsande, men även att skicka brev med oönskat sexuellt innehåll till någon.

Straffet för sexuellt ofredande är böter eller fängelse i högst två år.