Uppdrag granskning: Vi kan inte kommentera

Ali Fegan är den reporter på SVT:s Uppdrag Granskning som överrumplade kyrkoherde Per Engström med frågor på en parkeringsplats i förra veckan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Med sig hade han en kameraman och ytterligare en kollega. Per Engströms kyrkoherdeskollega Olof Ringdahl, som också fanns på parkeringsplatsen, säger att teamet var väldigt ihärdiga och upprepade samma fråga om och om igen.

– Jag blev illa berörd och mer och mer upprörd där jag satt. Det saknades vilja att lyssna på Per, som svarade ödmjukt på frågorna, om och om igen, säger han.

Fråga till ”Uppdrag granskning”

Dagen ringde upp reportern Ali Fegan:

Stämmer det att ni spelar in ett program om Svenska kyrkan?

– Ja, vi gör ett program om Svenska kyrkan som ska gå framöver, säger Ali Fegan.

Vad handlar det om?

– Jag kan inte gå in på det. Vi är mitt i produktionen.

Jag vet att ni har haft en fejkad student i själavårdssamtal med en präst och använt dold mikrofon. Varför använder ni den metoden?

– Jag kan tyvärr inte kommentera varför. Det kan jag göra efteråt. Men vi är mitt i produktion nu. När det är satt kommer vi redovisa hur vi har tänkt och arbetat. Det är inga konstigheter, men vi kan inte prata innan vi har sänt och börjat klippa reportaget.

Finns det någon principiell skillnad mellan att använda dold mikrofon i ett själavårdsamtal jämfört med exempelvis hos ett fifflande företag?

– Jag känner mig som en papegoja nu, men jag kommer inte att kommentera det. Jag svarar gärna på frågor då.

Kan du säga någonting över huvud taget?

– Jag tror du kommer att finna reportaget spännande – och det kommer säkert att bli omdebatterat.

Jacob Sunnliden, kommunikatör inom Svenska kyrkan, bosatt utanför Helsingborg, skriver på sin blogg om det kommande programmet: ”Uppdrag Granskning undergräver ett förtroende som är livsviktigt och som räddat mängder med människor som står inför en svår situation. Både konfidenten och prästen kan plötsligt bli osäkra på huruvida situationen är riggad eller inte. Det är ingen god ingång i ett samtal som kanske handlar om liv eller död.”