USA-pastorer tog politisk ställning

I protest mot USA:s lagstiftning kommenterade över 1 400 amerikanska pastorer på söndagen den pågående presidentvalskampanjen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Amerikanska kyrkor får liksom andra ideella föreningar offentligt uttrycka sina åsikter. Men om de engagerar sig i politiska kampanjer och ger sitt stöd till en kandidat riskerar de enligt USA:s skatteregler att förlora sitt undantag från skatt.

Brott mot grundlagen

Begränsningen, som infördes 1954, har irriterat många och sedan 2008 har gruppen Alliance defending freedom (ADF) genomfört något som kallas ungefär Frihetssöndag i predikstolen. Målet är att provocera fram ett agerande från den amerikanska federala skattemyndigheten så att det leder till ett domstolsavgörande. Enligt ADF är beslutet från 1954 nämligen ett brott mot USA:s grundlag.

– Det ska vara pastorn – och inte skattemyndigheten – som bestämmer vad som sägs i predikstolen, säger Erik Stanley på Alliance defending freedom, till Fox News.

”Bryter inte mot lagen”

Baptistpastorn Mark Harris talade enligt nyhetsbyrån Reuters på söndagen inför nästan 1 000 personer i sin kyrka i Charlotte, North Carolina. I sin predikan rekommenderade han uttryckligen en republikansk kandidat till Högsta domstolen i delstaten, däremot tog han inte ställning i presidentvalskampanjen.

– Jag anser inte att jag bryter mot lagen, sa han enligt Reuters.

– Jag talar som en pastor och som en medborgare i USA där vi har yttrandefrihet.

Växer år från år

Frihetssöndagen i predikstolen har växt för varje år, från 33 pastorer 2008 till 539 i fjol. I år deltog minst 1 477 pastorer, i första hand evangelikala. Alla predikningar spelades in och kommer att skickas till den federala skattemyndigheten.

– Vi hoppas att skattemyndigheten svarar genom att göra allvar av sitt hot. Vi måste vänta på att någon kyrka eller pastor anmäls för att vi ska kunna ta fallet till domstol. Det lär inte ta så lång tid för en domare att slå fast att regeln bryter mot grundlagen, säger Erik Stanley till Fox News.

Men enligt experter som Reuters har talat med talar det mesta för att skattemyndigheten inte kommer att anmäla någon predikan.

Erik Stanley menar att det i sådana fall kan tolkas som att pastorerna i praktiken har rätt att göra politiska ställningstaganden.

”Bryter mot Guds principer”

Mark Harris tog i sin predikan bland annat upp ämnen som livets okränkbarhet, äktenskap, religiös frihet och USA:s statsskuld.

– Den amerikanska politikern måste lyssna på er. Ni är ansvariga för hur landet styrs i dag. Som en efterföljare till Jesus kommer jag inte att rösta på en kandidat som bryter mot Guds principer inom de områden som jag har talat om, sa han till sina församlingsmedlemmar.

Men samtidigt som allt fler pastorer deltar i Frihetssöndagen i predikstolen finns det kritiker som menar att protesterna hotar separationen mellan kyrka och stat och att pastorerna snarare upplevs som politiska arbetare än som neutrala andliga ledare. Welton Gaddy, ledare för organisationen Interfaith alliance, frågar sig till exempel vem som vinner på att kyrkan delar landet ännu mer.

”Låt oss tala klarspråk om motiven. Präster som rekommenderar kandidater från predikstolen försöker att driva en juridisk process, inte förmedla en andlig sanning”, skriver han i Huffington Post.

Fakta:

  • Enligt den amerikanska federala skattemyndigheten får en välgörenhetsinrättning ta ställning i policyfrågor. Däremot får välgörenhetsinrättning inte agera för någons räkning (eller mot någon) när det gäller kandidater till offentliga tjänster.
  • Pastorer som förbinder sig att delta i Frihetssöndagen i predikstolen väljer själva vad de ska predika om.
Lilla Erstagården