USA:s nunnor vill ha slut på smutskastningen i politiken

Nunnorna i USA har fått nog av den råa tonen och smutskastningen i årets presidentvalskampanj. De har skrivit ett öppet brev till presidentkandidaterna där de påkallar skärpning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Närmare 5 700 nunnor har skrivit under det öppna brevet som på måndagen överlämnades till politiker och partier som slåss om presidentposten i USA. Nunnorna manar politikerna till att visa anständighet, respekt för motståndaren och att hålla en civiliserad ton i det offentliga samtalet. De ber politikerna att sluta med smutskastningen och ersätta den med konstruktiva samtal som främjar en god samhällsutveckling.

– Vi är djupt oroade över tonen i 2016 års presidentvalskampanj, säger syster Annmarie Sanders, kommunikationschef på LCWR till Dagen. LCWR, Leadership Conference of Women Religious, är en landsomfattande sammanslutning av ledare för kvinnliga katolska ordnar och brevets avsändare. När Annmarie Sanders säger "vi" menar hon LCWR:s ledning, anställda och medlemmar som utgörs av 80 procent av USA:s 49 000 katolska nunnor.

Årets presidentvalskampanj har kallats för den smutsigaste någonsin. Tillmälen och anklagelser om brott, korruption och lögner haglade redan under nomineringsperioden, och inte bara över partigränserna. Tonen var hård mellan de tävlande på den republikanska sidan (bland dem Donald Trump, Marco Rubio och Ted Cruz, den sistnämnde uttalat kristen) och mellan Bernie Sanders och Hillary Clinton på den demokratiska.

Sedan Hillary Clinton och Donald Trump valts till sina respektive partiers presidentkandidater har kriget intensifierats. Och media har villigt hakat på. Så sent som den 6 augusti publicerade New York Times en summarisk granskning av de bägge presidentkandidaternas påstådda lögnaktighet. Slutsatsen blev att Trump är "en patologisk världsmästare i ohederlighet" medan Clinton en genomsnittlig sanningsförvrängare, ungefär som politiker är mest.

– Vår nation och vår värld står inför avgörande utmaningar som förtjänar både politikernas och medborgarnas fulla uppmärksamhet. Men dialogen kring dessa så viktiga, både inhemska och internationella frågorna, har drunknat i förtal, personliga påhopp och hat vilka tycks dominera kampanjen, säger Annmarie Sanders som svar på Dagens fråga om vad som fick de amerikanska nunnorna att författa uppropet.

– Som troende människor och nunnor tar vi evangeliets uppmaning att älska och rå om varje enskild människa på allvar. Vi har en plikt att följa katolska kyrkans sociallära. Och den påminner oss om att människans värdighet är själva kärnan i vår moraliska vision av samhället. Vi tycker att vi har både personlig och social skyldighet att tjäna det gemensamma bästa, så vi känner mycket starkt att vi inte får låta dem som sprider främlingsfientlighet, hat och rädsla att hållas utan att vi visar motstånd.

Tror du att de kommer att svara?

– Det vet vi verkligen inte, men att få svar är inte lika viktigt som att vårt brev får effekt. Vi hoppas att det får kandidaterna att fundera över sin retorik och handlingar. Katolska systrar har ett ansvar att vara en moralisk kraft i samhället. Vi tror att vi har kallats till att vara en god kraft, att solidariskt stå upp för dem som baktalas, ignoreras och marginaliseras av samhället och våra politiska ledare.

Brevet kan läsas i sin helhet här.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar

Nunnornas upprop

5 671 katolska systrar har skrivit under brevet som den 8 augusti överlämnades till Demokraternas, Republikanernas, De Grönas och Libertarianernas president- och vice presidentkandidater samt partiordförandena.

LCWR är en organisation för ledare för kvinnliga katolska ordnar och kongregationer i USA.

Sammanslutningen har 1 350 medlemmar, vilka representerar 80 procent av de 49 000 nunnor som är verksamma i USA i dag.