Uteslutningshot fick kyrkopolitiker Johan Blix att lämna

Prästen och kyrkopolitikern Johan Blix lämnar sina kommunala uppdrag i Täby kommun.
Skälet är en hotande uteslutning från Socialdemokraterna sedan han kandiderat för nomineringsgruppen ÖKA i kyrkovalet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Konflikten nådde sin kulmen i veckan. Men historien går flera år tillbaka i tiden. Allt började inför kyrkovalet 2014 då Johan Blix, som hade suttit i kyrkomötet för Socialdemokraterna, valde att kandidera för den partipolitiskt obundna nomineringsgruppen Öppen kyrkan – en kyrka för alla.

Detta uppskattades inte av partikamraterna. Men inget dramatiskt hände förrän hösten 2015 då ersättaren Johan Blix blev ordinarie ledamot i kyrkomötet.

Några månader senare, i januari 2016, skickade Socialdemokraterna i Täby ett brev till partikansliet där de krävde att Johan Blix skulle uteslutas.

”Persona non grata”

Johan Blix fick möjlighet att yttra sig. Men något beslut kom aldrig och i år valde han ännu en gång att ställa upp på ÖKA:s lista.

– Att partiet fortfarande inte har lämnat något beslut tycker jag är dåligt. Det hade varit mer renhårigt att utesluta mig än att göra inget alls och låta mig vänta i åratal, säger han till Dagen.

Johan Blix förklarar att han har fått behålla sina politiska S-uppdrag i Täby, men att han aldrig har fått några nya trots att han har anmält sitt intresse.

– Jag har varit persona non grata helt enkelt.

Får inte ställa upp för annan nomineringsgrupp

Under våren har Dagen, vid flera tillfällen, skrivit om Socialdemokraternas restriktiva policy när det gäller engagemang i kyrkovalet. Att ställa upp för en annan nomineringsgrupp strider mot partiets stadgar.

Läs mer: S-politiker vill kandidera för annat parti i kyrkovalet men får inte 
 

Inför S-kongressen i april lämnades två motioner in om att förbudet borde tas bort.

”Det måste vara varje medborgares absoluta rätt att aktivera sig genom förtroendeuppdrag i ett trossamfund, även Svenska kyrkan, utan att riskera att bryta mot Socialdemokraternas partistadgar” skrev Sandra Öhrling från Finspång i sin motion.

Men partistyrelsen föreslog avslag på båda motionerna vilket också blev fallet.

Johan Blix, tillförordnad kyrkoherde i Brännkyrka församling och fram till nyligen 2:e vice ordförande i fullmäktige i Täby kommun, poängterar att han inte vill skada Socialdemokraterna och att han varken har begärt utträde ur partiet eller i grund och botten bytt åsikt. Han konstaterar också att det handlar om partiets bestämmelser, men säger samtidigt att han känner en viss besvikelse över att inte ha fått veta om han har partiets förtroende.

Vill inte skada partiet

– Från början, när jag engagerade mig för ÖKA, trodde jag inte att det skulle bli några problem alls. Senare fick jag veta att det inte var tillåtet och visst hade jag kunnat backa.

– Men jag tyckte inte att det var min fråga utan att det var något som partiet skulle ta.

Vad fick dig att lämna dina politiska uppdrag just nu?

– Jag tröttnade helt enkelt på att gå på sammanträden där jag inte känner mig helt välkommen. Jag menar att det är fel att det inte går att engagera sig i en annan nomineringsgrupp.

I ett pressmeddelande från Socialdemokraterna i Täby säger vice ordförande Markus Selin att stadgarna är tydliga ”gällande illojalt arbete”.

– Vi kan bara beklaga att Johan Blix valde att gå den här vägen men vi vill samtidigt tacka honom för allt det fina arbete han gjort för Socialdemokraterna såsom Täbyborna och önskar honom lycka till i framtiden, säger Markus Selin.

Läs också: Socialdemokraterna beslutar att vara kvar i kyrkovalet

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar