Utrikes

Julfirande kristna döda i terrorattack

En pastor kidnappades och en kyrka brändes av terrorgruppen Boko Haram

Elva personer har dött i ett våldsdåd riktat mot julfirande kristna i Nigeria, utfört av islamistiska terrororganisationen Boko Haram.

På julafton attackerades byn Pemi i delstaten Borno i nordöstra Nigeria av våldsmän på lastbilar och motorcyklar som började skjuta urskillningslöst på befolkningen, säger en lokal ledare till nyhetsbyrån AFP.

– Terroristerna dödade sju personer, brände tio hem och plundrade matförråd som var tänkta att delas ut till invånare under julfirandet, säger militantledaren Abwaku Kabu.

Dödssiffran har därefter stigit till elva personer, enligt AFP.

Kyrka brändes

Under attacken ska också en pastor ha kidnappats av angriparna och därefter ska en kyrka ha bränts ner. Även ett sjukhus plundrades på mediciner och brändes. CNN skriver att en kristen ungdomsorganisation höll en julparad i byn när attacken utfördes.

Terrorgruppen Boko Haram pekas ut som ansvariga för attacken. De har tidigare utfört många attacker i regionen, bland annat den uppmärksammade kidnappningen av flera hundra skolflickor 2014, varav många ännu saknas. I slutet av november utförde de en attack som tog livet av över 100 personer i en närliggande by. Det fick säkerhetsansvariga i norra Nigeria att varna för att risken för nya attacker i jul var överhängande.

---

Fakta: Boko Haram

  • Boko Haram är en islamistisk rörelse i främst norra Nigeria som sedan 2002 utfört en rad terrorattentat.
  • De har flera gånger riktat sina attacker mot kristna mål.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig