Utvisningarna stoppade - Zeinab och Amireh hemma

Migrationsverket beslutade på torsdagen att utvisningarna av Amireh Alirezei och hennes dotter Zeinab Zavvar inte ska verkställas. Kvinnorna släpptes ut ur förvaret i Flen och kunde åka till Örebro.
– Jag är jätteglad, sa Zeinab Zavvar när hon klev av tåget.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För en vecka sedan skulle kvinnorna ha utvisats från Sverige till Iran. Men de kom inte längre än till Frankfurt eftersom Lufthansa vägrade att ta ombord kvinnorna på flygplanet mot deras vilja. De fördes då tillbaka till Migrationsverkets förvar i Flen. Protesterna mot utvisningsbesluten har hela tiden varit omfattande och på torsdagseftermiddagen kom så beslutet att utvisningarna hade stoppats. Det innebar att Amireh Alirezei och Zeinab Zavvar kunde åka till Örebro där en välkomstkommitté väntade. Enligt Sveriges radio och Nerikes allehanda var lyckan total.

– Man tårögd av glädje den här gången och det är stor skillnad. Förut var det rädsla och ilska och besvikelse och jag vet inte allt. Men nu är det bara glädje, sa Ingemar Olsson, deltidspastor vid Ängebykyrkan i Fellingsbro där kvinnorna har bott i fyra år.

– Jag är jätteglad, jag vill bara tacka alla som har hjälpt oss och stött oss på något sätt. Om ni inte hade funnits hade jag inte varit här, sa Zeinab Zavvar.

Exakt vad som kommer att hända nu är inte känt, men kvinnornas advokat, Per Gisslén, säger till Sveriges radio att han utgår från att Migrationsverket fattade beslutet att stoppa utvisningarna för att ”i lugn och ro ska kunna granska handlingarna igen”.

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården